Росіяни побудували “бізнес” на примусовій мобілізації чоловіків і на окупованій Херсонщині

Дата: 15 Травня 2023
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій території Херсонської області росіяни вимагають гроші в чоловіків, які отримали російські паспорти, щоб ті не опинилися на фронті.  

Про це розповіли в Генштабі ЗСУ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: AFP

Військові не зазначають, в яких саме населених пунктах відбуваються подібні випадки, але кажуть, що чоловіків з російськими паспортами затримують. 

Після цього від них вимагають великі суми грошей, щоб відстрочити “призов”. Тих, хто не має коштів або відмовляється платити з інших причин, відправляють до польових таборів для проходження прискореного курсу загальновійськової підготовки, а потім – на лінію зіткнення. 

Ще торік на окуповану частину Херсонщини для цієї роботи завезли силовиків з російської Республіки Дагестан та Краснодарського краю. 

Інформація про те, як російські загарбники фактично побудували “бізнес” на примусовій мобілізації українських чоловіків на окупованих територіях, надходила й раніше, однак з Луганщини та Донеччини. 

У Луганській області схема з вимаганням грошей за уникнення мобілізації працює, зокрема, в Старобільському районі, а ціна питання дорівнює 15 тисячам доларів.

Щодо Донеччини, то ціни на подібні послуги з початком повномасштабного вторгнення Росії лише зросли. Журналістам чоловіки казали, що до лютого минулого року вивезення  з “гідом” у машині коштувало 370 доларів з людини, а нині – майже тисячу. За відмітку про непридатність раніше вимагали 350 доларів, а тепер – понад 2,5 тисячі. 

Чоловіки, які не мають змоги виїхати, змушені ховатися. Своєю історією такого досвіду ділився зі ZMINA 21-річний Кирило, який місяць жив у повній ізоляції у квартирі в Донецьку, про яку знала лише його мама. 

Примусова мобілізація на захоплених РФ територіях є порушенням статті 51 Женевської конвенції. Якщо ви мешкаєте на окупованих територіях, то ознайомтеся з інструкцією про те, що робити, якщо вас насильно призивають на війну. 

Нагадаємо, що достеменно не відомо, скількох українців примусово мобілізувала Росія, але українські посадовці раніше казали про те, що лише на окупованій Луганщині під “мобілізацію” потрапило понад половину чоловічого населення. За оцінюванням правозахисників, може йтися про більш ніж 100 тисяч людей.

Нещодавно стало відомо, що понад 40% військовополонених в Україні – це мешканці окупованих районів Донеччини та Луганщини. Не всі вони є примусово мобілізованими. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter