Росіяни організували більше сотні місць для незаконного утримування і катування українців – прокуратура

Дата: 27 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

На деокупованих територіях України правоохоронці виявили 55 місць масового незаконного утримання громадян, а також катівень, організованих російськими військовими. Ще близько 60 таких місць існують наразі на тимчасово окупованих територіях України. 

Про це розказав представник Офісу генерального прокурора Денис Лисенко на презентації аналітичного звіту Центру прав людини ZMINA про тортури та жорстоке поводження з цивільним населенням на українських територіях в окупації.

Дослідники з лютого 2022-го по березень 2023 року задокументували 345 випадків тортур цивільного населення, що чинили росіяни: 300 – з відкритих джерел, 45 – методом глибинних інтерв’ю. На основі цих даних вони підготували звіт “Катування та жорстоке поводження з цивільним населенням на українських територіях, які перебували під російською окупацією (на прикладі Київської, Харківської та Херсонської областей)”.

Керівник проєктів Центру прав людини ZMINA Олег Гнатюк зазначив, що за результатами дослідження правозахисники разом з постраждалими готують три індивідуальні заяви до Міжнародного кримінального суду, а також чотири звернення до Спеціального доповідача ООН з питань тортур. 

Крім того, дані про 30 задокументованих випадків тортур вони передали до Офісу генерального прокурора.

Прокурор Лисенко зі свого боку зазначив, що правоохоронці перевірили усі зафіксовані дослідниками випадки й готуються оголосити підозру одній особі. 

Лисенко наголосив, що правоохоронні органи зареєстрували та ведуть досудові розслідування щодо понад 80 тисяч випадків воєнних злочинів росіян в Україні. Близько 5 тисяч з них стосуються жорстокого поводження з цивільним населенням. До того ж прокуратура встановила понад тисячу жертв катувань.

Службовець пояснив, що згідно з українським законодавством, жорстоким поводженням є катування, нелюдяне поводження, заподіяння істотної шкоди або ж тілесних ушкоджень.

Крім того, за його словами, правоохоронці ведуть досудові розслідування щодо 265 випадків жорстокого поводження з військовополоненими. Потерпілими вже визнали понад півтори тисячі українських солдатів.

Лисенко додав, що люди, незаконно позбавлені волі чи навмисно вбиті, часто ставали й жертвами тортур.

На деокупованих територіях українські слідчі виявили щонайменше 55 місць масового незаконного утримання громадян та катівень, близько 60 таких місць діють наразі на тимчасово окупованих територіях. Крім того, додав прокурор, від 2014-го правоохоронці ідентифікували понад 100 таких місць, що росіяни організували в окупації. 

“Через них до 2022 року пройшло понад 3000 українських громадян – і цивільних, і військовополонених. Там усюди проти них застосовували тортури та інші форми жорстокого поводження”, – наголосив прокурор.

Правозахисники ZMINA у дослідженнях резюмували, що більшість задокументованих випадків тортур та нелюдського поводження з цивільними мають ознаки злочину проти людяності. За словами Марії Квіцінської, експертки з Європи та Центральної Азії Всесвітньої організації проти тортур (ОМСТ), ці правопорушення також вказують на системність вчинків росіян та координацію дій вищим військовим керівництвом. Це так само свідчить про те, що катування та знущання з населення є частиною єдиного політичного плану РФ, вважає Квіцінська. 

Цей висновок підтверджує й Лисенко. За його словами, правоохоронці визначили низку тенденцій щодо поведінки російських військ на території України. 

“Жорстокість має системний характер. Вона характерна для всіх регіонів, всіх видів підрозділів РФ, а також підконтрольних їй збройних формувань – вони усі порушують міжнародне гуманітарне право”, – підкреслив він. 

Правозахисники та прокуратура додають, що кількість воєнних злочинів, зокрема й тортур, змінюється залежно від територій, що були тимчасово захоплені, часу окупації та інтенсивності бойових дій в тому регіоні. Так, на деокупованих територіях Харківської та Херсонської областей зафіксували більше злочинів, ніж на деокупованих частинах інших регіонів, додав Лисенко.

Завантажити повний аналітичний звіт Центру прав людини ZMINA можна українською та англійською. Переглянути відео із заходу можна тут.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter