Росія вперше визнала, що утримує журналістку Вікторію Рощину

Дата: 27 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Росія визнала, що утримує українську журналістку Вікторію Рощину. Міністерство оборони РФ надіслало підтвердження її батькові, Володимиру Рощину.

Про це написала Національна спілка журналістів України.

Акція за безумовне звільнення з російського полону журналістки Вікторії Рощиної та всіх українських медійників, Київ, травень 2024 року. Фото: Національна спілка журналістів України

“За наявними відомостями, Рощина Вікторія Володимирівна, 06.10.1996 року народження, затримана і наразі перебуває на території Російської Федерації”, – йдеться в листі, який підготувала російська військова поліція.

Це вперше РФ визнала полон Вікторії Рощиної. Журналістка зникла на окупованій території України 3 серпня 2023 року, де працювала над репортажем.

Лист із Росії датований 17 квітня. Володимир Рощин, батько журналістки, отримав цього листа 22 квітня. Він звернувся до Міжнародного комітету Червоного хреста. Той підтвердив, що Вікторія перебуває в полоні, але доступу до неї наразі немає.

Раніше сім’я Рощиної подавала запит до окупаційної прокуратури Маріуполя. Звідти повідомили, що проти неї нема відкритих проваджень. Надсилали також листи до російських генеральної прокуратури, слідчого комітету, омбудсмана – на них не відповіли.

“НСЖУ вимагає негайного і безумовного звільнення з полону Вікторії Рощиної та інших незаконно захоплених журналістів”, – ідеться в заяві спілки.

Зазначимо, Міжнародний фонд підтримки жінок у ЗМІ в жовтні заявив, що українська журналістка-фрилансерка, лауреатка премії “Мужність у журналістиці” 2022 року Вікторія Рощина зникла безвісти на окупованій території.

За його словами, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі й мала дістатись окупованих територій на сході України (через Росію) за три дні. Коли рідні розмовляли з нею 3 серпня, журналістка повідомила, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

Спершу заяву про її зникнення подали українським правоохоронним органам 12 серпня. Родина також зареєструвала офіційну справу про зникнення в СБУ, Міністерстві реінтеграції та в Офісі Омбудсмана 21 вересня.

“Українська Служба безпеки підтвердила нам, що Вікторію взяли в полон росіяни. Посадовці кажуть нам, що в російських в’язницях є багато “заморожених” українських арештантів, серед яких може бути й вона”, – зазначав тоді батько журналістки Володимир Рощин.

Нагадаємо, 16 березня 2022 року стало відомо про затримання журналістки. Її утримували представники російської Федеральної служби безпеки. Тоді вона перебувала в окупованому Бердянську. 22 березня російські військові звільнили Рощину з полону, змусивши записати відео із запереченням претензій до спецслужб РФ. 

3 серпня 2023 року родичі та друзі втратили зв’язок з журналісткою. Вона зникла безвісти під час поїздки на тимчасово окуповані території. 

За даними НСЖУ, щонайменше 28 українських працівників медіа та громадянських журналістів, зокрема в тимчасово окупованому Криму, перебувають у неволі внаслідок незаконних затримань, захоплень у полон, облудних звинувачень і фальсифікованих “судових процесів” російських окупантів на території України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter