Журналістка Вікторія Рощина зникла під час поїздки на окуповану територію

Дата: 04 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

Журналістка-фрилансерка, лауреатка премії Courage in Journalism Award 2022 Вікторія Рощина зникла безвісти під час поїздки на окуповані території: родичі та друзі не можуть зв’язатися з нею з 3 серпня.

Про це повідомило видання The Daily Beast.

Вікторія Рощина. Фото із соцмереж

Як сказав батько медійниці Володимир Рощин, для Вікторії журналістика – найважливіша річ у житті, вона дуже віддана своєму фаху.

“Після першого полону я просив її зупинитися, казав: “Віко, я платитиму твою зарплату, тільки, будь ласка, не йди на фронт”, але вона була тверда, невпинна – не могла припинити висвітлювати для своїх читачів новини з окупованих територій”, – розповів він.

За інформацією батька, 27 липня Рощина вирушила з України до Польщі й за три дні мала дістатися через Росію окупованих територій на Сході України. Під час розмови з рідними 3 серпня вона повідомила, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, проте де саме перебуває, не сказала. Після цього зв’язку з нею не було.

Рідня 12 серпня подала заяву про зникнення Вікторії Рощиної українським правоохоронцям. Офіційну справу про зникнення в Службі безпеки України, Міністерстві реінтеграції та в Офісі Омбудсмана зареєстрували 21 вересня.

Як повідомив батько журналістки, СБУ підтвердила, що Вікторію, ймовірно, взяли в полон росіяни.

“Посадовці кажуть нам, що в російських в’язницях є багато “заморожених” українських арештантів, серед яких може бути й вона”, – уточнив він.

Одна із засновниць правозахисної організації “Меморіал”, російська активістка Світлана Ганнушкіна заявила, що подала запит про місце перебування Рощиної до офісу російського омбудсмана з прав людини Тетяни Москалькової, але відповіді не отримала.

За її словами, очікування відповіді може затягнутися на понад місяць, оскільки таких запитів багато.

Севгіль Мусаєва – головна редакторка “Української правди”, де публікувалися матеріали Рощиної, закликала українську владу зробити все можливе, щоб знайти журналістку.

“Вікторія Рощина не шпигунка, вона справжня журналістка, їй не байдужа доля людей, які залишилися на окупованих територіях. Для неї важливо розповідати їхні історії. Я закликаю українську владу зробити все, щоб знайти її, а російську владу – негайно звільнити журналістку”, – заявила Мусаєва.

Водночас в коментарі “Детектору медіа” вона сказала, що Рощина не мала редакційного завдання від УП, хоч і була позаштатною авторкою видання.

В неї не було редакційного завдання, але вона питала, які теми теоретично нам були би цікавими”, — уточнила Мусаєва. 

Медійниця додала, що редакція не знала, куди саме поїхала Рощина, як вона перетинала кордон та де востаннє виходила на зв’язок. Якби “УП” мала таку інформацію, це значно спростило би пошуки Вікторії, сказала головна редакторка видання. 

Заяву про зникнення Рощиної також оприлюднила Міжнародна жіноча медіафундація (IWMF).

Нагадаємо, що 11 березня 2022 року hromadske опублікувало текст Рощиної, в якому та розповіла, як живе тимчасово окупований Енергодар.

Також журналістка готувала матеріали про воєнні дії в Запорізькій та Донецькій областях. Планувала поїхати до Маріуполя, щоб розповісти про те, що насправді відбувалося в місті, яке щодня обстрілювали російські військові.

16 березня стало відомо, що Рощина потрапила в полон росіян. Окупанти утримували її до 21 березня, а потім звільнили. Умовою звільнення поставили запис про те, що в неї немає претензій до російських служб. Журналістці довелося зробити такий запис під тиском російських силовиків.

Після повернення додому Вікторія Рощина розповіла правду про свій полон.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter