Росія незаконно призиває кримчан до своєї армії – ООН

Дата: 12 Березня 2020
A+ A- Підписатися

За останні три місяці до своїх збройних сил Росія призвала щонайменше три тисячі кримчан. Загалом кількість призовників сягнула щонайменше 21 тисячі громадян України.  

Матильда Богнер

Про це під час презентації доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) стосовно ситуації з правами людини в Україні із 16 листопада 2019 до 15 лютого 2020 року повідомила голова Моніторингової місії ООН з прав людини Матильда Богнер

За даними УВКПЛ, частину призовників відправлено на військові бази до Російської Федерації. Як відомо, за російським законодавством після п’яти місяців служби кримчан можуть скерувати до будь-якого іншого місця дислокації російської армії – до Росії, на Донбас або до Сирії.  

В ООН виявили 25  справ про ухилення від призову, які розглядали “суди” на півострові у 2019 році. З-поміж цих справ УВКПЛ задокументувало сім обвинувальних вироків. 

За ухилення від призову Росія штрафує або позбавляє волі на строк до двох років. У 2019 році Росія призначала штрафи в розмірі від 15 до 50 тисяч рублів і Від 243 до 810 доларів США..

У доповіді повідомляється, що у звітному періоді підконтрольний Москві “Судацький міський суд” засудив місцевого мешканця за ухилення від призову, коли той не з’явився на медогляд під час призовної кампанії. 

“Суд” наказав повернути призовні документи цього чоловіка з поліції до місцевої призовної комісії. Це свідчить про його ймовірний призов у подальших кампаніях. Як відомо, за російським законодавством вирок за ухилення від призову не звільняє призовника від обов’язку служити в збройних силах.  

УВКПЛ нагадує, що, згідно з міжнародним гуманітарним правом, Російська Федерація, як окупаційна держава, не може примушувати осіб, що перебувають під захистом, служити в її збройних або дипломатичних силах. 

Окрім того, ст. 51 Четвертої Женевської конвенції забороняє будь-який тиск або пропаганду з добровільного вступу до армії. В ООН нагадують, що примусовий призов також негативно впливає на реалізацію призовниками прав людини, обмежуючи їхнє вільне пересування і доступ до освіти та зайнятості. 

Військова техніка РФ в тимчасово окупованому Криму, березень 2020 року

Нагадаємо, раніше голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявила, що міжнародна спільнота й Україна мають домагатися від Росії припинення мілітаризації Криму. 

У лютому прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний спростував чутки про те, що українські правоохоронці переслідують кримчан, яких Росія мобілізувала до своєї армії. Такі кримчани, за його словами, потерпілі відповідно до українського та міжнародного кримінального законодавства. 

Правозахисники закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують міжнародні злочини Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова. Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріалів на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com) або прокуратури Автономної Республіки Крим (zvern01@ark.gp.gov.ua). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter