Росія незаконно концентрує військових біля Севастополя та Джанкоя – представництво Зеленського в Криму

Дата: 28 Грудня 2022
A+ A- Підписатися
Росія продовжує незаконні мілітарні дії в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим, щоб і далі підтримувати неспровоковану повномасштабну війну проти України з півдня. 
 
Про це йдеться в щотижневому огляді Представництва президента України в АРК. 
 

Повідомляється, що на півострові окупанти розмістили партію іранських безпілотників Mohajer-6 та навчають операторів для керування ними. 

У відкритих джерелах з’явилась інформація про перекидання іншої військової техніки окупантів у напрямі Севастополя. На базах біля Джанкоя також збільшилася кількість військової техніки РФ.
 
У відомстві зазначають, що впродовж тижня в тимчасово окупованому Криму вибухи були в Євпаторії, Сімферополі та Джанкої.
 
В окупованому Севастополі продовжили дію “жовтого” рівня терористичної загрози на території до 6 січня 2023 року. Також “жовтий” рівень загрози продовжує діяти в усіх семи районах півострова та місті Севастополі.
 
Медичним працівникам у кількох закладах окупованого Криму обіцяють нібито виплату великих премій на кінець року. Самі ж медики, як зауважують у відомстві, пов’язують це з планами переведення найближчим часом їхніх закладів на приймання поранених військовослужбовців РФ.
 
Зазначається, що підконтрольні РФ окупаційні медіа продовжують просувати наратив серед кримчан, що окупований Крим лишається “безпечним регіоном”, а всі фортифікаційні роботи нібито мають превентивний характер. Напередодні секретар РНБО Олексій Данілов висловив упевненість, що російські окопи в тимчасово окупованому Криму “точно не допоможуть” РФ, а півострів буде повернуто під контроль Києва.
 
У представництві також зазначають, що рух опору окупантам “Жовта стрічка” розвісив у Севастополі жовті стрічки та зробив написи на стінах: “Україна переможе” та “Путін убивця”. Відомство також нагадує співгромадянам про чат-бот “Разом”, який запустили активісти “Жовтої стрічки”: через нього кримчани можуть передавати інформацію про окупантів. 
 
Нагадаємо, українська влада анонсувала плани з деокупації Криму. Також вона неодноразово закликала громадян Росії, які незаконно оселилися в тимчасово окупованому Криму, залишити півострів, допоки є така можливість. 
 
Президент Володимир Зеленський у своєму посланні до Верховної Ради 28 грудня зауважив, що в Криму поменшало флагманів окупантів і незаконна споруда “керченський міст”, коли працює, то більше працює на виїзд. 
 
У Представництві президента в АРК також зауважують, що ринок нерухомості на півострові “просів” на 72% – росіяни після звільнення Херсона масово тікають з українського півострова та намагаються продати житло. А власники готелів здають номери з 50-відсотковою знижкою “в новорічний сезон”.

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що колаборанти та зрадники в тимчасово окупованому Криму можуть пом’якшити судовий вирок, надавши цінну інформацію Силам оборони України про російські військові об’єкти та техніку на території півострова.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter