Росія депортувала ще трьох політв’язнів з Криму: чи законні її дії?

Дата: 17 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Росія незаконно етапувала з українського Криму на свою територію політв’язнів Фархода Базарова, Меджита Абдурахманова та Ремзі Бекірова. 

Про це інформують громадське об’єднання “Кримська солідарність” із посиланням на адвоката Едема Семедляєва та Уповноважений Верховної Ради з прав людини

Фарход Базаров, Меджит Абдурахманов та Ремзі Бекіров

Повідомляється, що Фархода Базарова та Меджита Абдурахманова доставили етапом до російської в’язниці міста Балашов Саратовської області, а Ремзі Бекірова – до в’язниці №2 міста Єнісейськ Красноярського краю. 

11 липня під час судового засідання політв’язень Зекір’я Муратов повідомив адвокату, що Базарова та Абдурахманова етапували до тієї ж в’язниці, в якій зараз перебуває і він сам. Меджита Абдурахманова після прибуття відправили до карантинної камери.

“Зекір’я-ага особисто бачив Фархода Базарова. Він розповів, що в нього все нормально. Сподівається, що найближчим часом зможе побачити Меджита Абдурахманова, коли той вийде з карантину”, – розповів Едем Семедляєв.

Уповноважений Дмитро Лубінець повідомив, що майже місяць після початку етапування із СІЗО Новочеркаська рідним Ремзі Бекірова та адвокатам нічого не було відомо про його місце перебування.
 
“РФ не припиняє цинічну політику депортації українських політв’язнів з тимчасово окупованого Криму на свою територію, намагаючись перервати та ускладнити будь-який зв’язок з їхніми сім’ями, адвокатами, правозахисниками, українською та кримськотатарською спільнотою. Такі дії, відповідно Римського статуту Міжнародного кримінального суду, мають ознаки воєнного злочину та злочину проти людяності”, – нагадав Омбудсман України.
 
Він звернув увагу світової спільноти на чергові порушення Росією норм міжнародного гуманітарного права. 
 
Дмитро Лубінець

“Росія зобов’язана негайно припинити політично мотивовані переслідування на тимчасово окупованому Кримському півострові та звільнити всіх незаконно утримуваних нею громадян України”, – мовиться в заяві Дмитра Лубінця.

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Вони просять надсилати копії підтверджувальних документів, фото- й відеоматеріали на електронну адресу Регіонального центру прав людини (rchr.sev@gmail.com). Правозахисники гарантують конфіденційність і запевняють, що такі докази допоможуть їм у притягненні до відповідальності організаторів міжнародних злочинів у Криму в Міжнародному кримінальному суді в Гаазі.

Нагадаємо, ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір” Верховний суд РФ визнав терористичною 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.

Правозахисники вважають, що рішення Верховного суду РФ ухвалено необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.

У лютому 2014 року Росія розгорнула протиправну військову операцію із захоплення Кримського півострова. 

10 березня 2023 року повідомлялося, що Південний окружний військовий суд відправив до колонії батька чотирьох дітей Фархода Базарова на 15 років з відбуванням перших 4 років 10 місяців у в’язниці та обмеженням волі на строк в один рік. 12 травня 2023 року цей же суд засудив активіста Меджита Абдурахманова до 12 років позбавлення волі.

До затримання Фарход Базаров займався оздоблювальними будівельними роботами.

Меджит Абдурахманов є активістом “Кримської солідарності”, тривалий час відвідував судові процеси над кримськими татарами, був присутнім на обшуках, виходив на одиничні пікети, за що його штрафували та арештовували на п’ять діб.

Ремзі Бекіров – громадянський журналіст, активіст “Кримської солідарності”, кореспондент інтернет-видання “Грані.ру”. Вів стріми політично мотивованих переслідувань щодо жителів півострова. Крім того, Ремзі є ініціатором ідеї про колективну допомогу сім’ям кримських політв’язнів.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язні, серед яких 116 кримських татар. За оцінюванням “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.

“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.  

Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.  

Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.  

Раніше посол України в Бразилії Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.  

Напередодні писати листи підтримки бранцям Кремля закликали Представництво президента України в Автономній Республіці Крим, Центр прав людини ZMINA та “PEN Україна”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter