Російський суд залишив під арештом кримського громадянського журналіста Сулейманова

Дата: 24 Липня 2020
A+ A- Підписатися

Третій апеляційний суд міста Сочі не підтримав апеляційної скарги на арешт громадянського журналіста і фігуранта другої сімферопольської справи “Хізб ут-Тахрір” Руслана Сулейманова. Він перебуватиме в слідчому ізоляторі до середини вересня 2020 року.

Про це повідомляє громадянська ініціатива “Кримська солідарність” з посиланням на адвокатку Лілю Гемеджи.

“Ноу-хау останніх судових засідань – це подання прокурором заперечень на наші апеляційні скарги. Також, як і клопотання слідства, вони складаються із суцільних припущень про те, що наші підзахисні можуть сховатися, можуть вплинути на перебіг слідства тощо. Ці припущення зазвичай лягають в основу ухвалених постанов”, – прокоментувала Гемеджи.

Також адвокат повідомила, що стосовно її підзахисного 22 липня відбулися слідчі дії.

“Нас ознайомили з великою кількістю експертиз – відразу 18 висновків фахівців. Психіатричні експертизи, кілька фонографічних експертиз і лінгвістично-релігієзнавча експертиза. Дії слідства – формалізм, а поспіх пов’язаний із закінченням термінів слідства”, – розповіла захисниця.

За словами Гемеджи, її підзахисний був на слідчих заходах та на судовому засіданні із симптомами застудного захворювання, але вживає препарати, які йому передавали з дому.

Напередодні вона повідомила, що в Сулейманова виявлено дифузні зміни в серці.

Нагадаємо, 27 березня 2019 року російські силовики обшукали в Криму будинки кримськотатарських активістів, зокрема активістів громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Серед них був і громадянський журналіст Руслан Сулейманов. Усього тоді під час спецоперації затримали 24 активісти за звинуваченням в участі в легальній в Україні та забороненій у Росії організації “Хізб ут-Тахрір”.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 100 людей. 77 із цього списку – кримські татари. 42 політв’язні вже дістали вироки в кримінальних справах.

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”

Зокрема, за ґратами перебувають 10 громадянських журналістів і стрімерів ініціативи “Кримська солідарність”: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Рустем Шейхалієв, Наріман Мемедемінов та Ернес Аметов. Ще один, Амет Сулейманов, перебуває під домашнім арештом.

У квітні колишні політв’язні Роман Сущенко та Станіслав Асєєв звернулися до Міжнародної та Європейської федерацій журналістів із проханням посилити зусилля щодо звільнення кримських колег.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter