Російський суд ув’язнив чотирьох кримчан за “заклики до повалення влади”

Дата: 19 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону засудив трьох кримчан до ув’язнення за “заклики до повалення влади” та нібито “підготовку теракту”.

Про це інформує пресслужба суду у своєму телеграм-каналі.

Повідомляється, що в період з 1 до 19 травня 2020 року на території українського Криму Андрій Кулієвич, Микола Лагутін, Валентин Хорошаєв та Данило Решетніченко розмістили листівки в громадських місцях “із закликом до повалення державної влади Російської Федерації”, а також висловлюваннями, “спрямованими на виправдання такої діяльності”. Який саме був зміст цих листівок, суд не розкриває. 

Крім того, російські силовики стверджують, що Кулієвич, Лагутін і Хорошаєв “з метою здійснення вибуху в місці масового скупчення людей” шукали відповідні об’єкти, розвідували наявність на них антитерористичних систем і “виготовили три вибухові пристрої та незаконно зберігали їх на місцях свого проживання”.

Довести до кінця свій намір підсудні нібито не встигли, оскільки їх затримали російські силовики, заявили в суді.

У результаті Кулієвича засудили до семи з половиною років у виправній колонії суворого режиму, Хорошаєва – до семи років та трьох місяців, Лагутіна – до семи років, Решетніченка – до двох років у колонії-поселенні.

Кулієвич, Хорошаєв та Лагутін перші чотири роки проведуть у в’язниці. Кожного з них також оштрафували на 250 тисяч рублів.

Публічні коментарі громадян України в цій кримінальній справі відсутні. Крім того, громадськість та незалежні ЗМІ не мали доступу до судових засідань, щоб оцінити, як дотримувалися стандарти на справедливий суд. 

Як пише видання “Ґрати”, справу порушили, зокрема, за свідченнями ключового свідка справи режисера Олега Сенцова: студент-хімік Олександр Пирогов стверджував, що Олексій Чирній під керівництвом Сенцова готував вибухи в Сімферополі, і навіть передав йому муляж бомби, виготовлений ФСБ.

Кримськотатарський ресурсний центр висловив протест проти незаконних переслідувань громадян України і назвав такі вироки незаконними, політично мотивованими та злочинним.

“Політика Російської Федерації щодо переслідування громадян України на тимчасово окупованих територіях в черговий раз доводить, що там не підтримують російську окупацію та злочинний путінський режим, і чекають на визволення Криму, – сказано в повідомленні.

КРЦ вимагає скасування вироків фігурантам справи та негайного звільнення всіх політичних бранців Кремля.

Як відомо, за весь час тимчасової окупації Росією українського Криму окупанти арештували та засудили за звинуваченням у тероризмі кілька десятків кримчан. Зокрема, однією з перших таких справ був осуд “групи Сенцова-Кольченка”.

Кримського режисера Олега Сенцова та анархіста Олександра Кольченка затримали представники російських спецслужб у Криму в травні 2014 року за звинуваченням в організації терактів на півострові. Сенцова засудили до 20 років колонії суворого режиму, Кольченка – до 10. Обидва свою провину не визнали. 7 вересня 2019 року Сенцов та Кольченко були звільнені з російських колоній унаслідок великого обміну.

За останніми даними Представництва президента України в Автономній Республіці Крим, Росія незаконно утримує 182 кримських політв’язнів, серед яких 116 кримських татар.

За оцінюванням правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
“Крим SOS” указує, що сумарний термін жертвам політично вмотивованих переслідувань у Криму за рік повномасштабного вторгнення становить 699 років і 9 місяців.
 
Правозахисна організація наголошує, що ігнорування воєнних злочинів російських окупантів призвело до погіршення ситуації з правами людини в окупованому Криму. А відсутність реакції міжнародної спільноти на окупацію Криму та подальші злочини окупантів полегшили Росії завдання з перетворення півострова на плацдарм для вторгнення на материкову Україну рік тому.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну своєчасним постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості.
 
Раніше заступник голови МЗС України Андрій Мельник заявив, що Україна повинна негайно отримати в 10 разів більшу військову допомогу, ніж вона отримала від союзників дотепер, щоб завершити війну цього року.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter