Російського терориста Яна Петровського арештували у Фінляндії за порушення санкції ЄС

Дата: 13 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Фінляндії Окружний суд області Кюменлааксо призначив арешт на 40 діб російському терористу Яну Петровському за порушення санкції ЄС. 

Про це розповідає Yle. 

Ян Петровський (ліворуч). Фото: Pyry Sarkiola / Yle

Порушенням визнали приїзд росіянина до Шенгенської зони в серпні 2022 та липні 2023 року. 

У санкційних списках Петровський фігурує під своїм старим іменем, а нині має ім’я Воіслав Торден. Фінські прикордонники, які затримали терориста торік, випадково встановили його особу, перебираючи фото з бази даних. Петровський отримав посвідку на проживання у Фінляндії на підставі навчання дружини-росіянки.

Ян Петровський, на прізвисько Слов’ян, воював на території України у 2014–2015 роках і вчиняв воєнні злочини проти українських військових і 5 вересня 2014 року бойовики "Русича" із засідки розстріляли колону “Айдара” біля селища Металіст на Луганщині. Вони добивали тих, хто вижив, і катували полонених, а потім фотографувалися на тлі тіл..

Петровський є одним з лідерів російського неонацистського угруповання “Русич”. ZMINA вже розповідала про це угруповання, члени якого, наприклад, закликають убивати українських дітей, проводячи над ними “наукові експерименти”, а також крали гроші з криптогаманців, що призначалися для ЗСУ.

Україна вже вимагала екстрадиції Петровського у 2016-му, коли його затримали в Норвегії, втім тоді він поїхав до Росії.

Нагадаємо, що фінський суд відмовляється екстрадувати Петровського до України через погані умови в пенітенціарних установах. 

Проблема умов в українських місцях несвободи вже давно є об’єктом уваги правозахисників. Відповідальні за це питання посадовці в уряді ігнорують поради експертів, водночас відчувають “сором” за роботу інших. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter