Російські ультраправі воєнізованої організації “Русич” крадуть кошти, перераховані на ЗСУ

Дата: 16 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

Група російських неонацистів “Русич” за допомогою хакерів краде гроші з криптогаманців, зокрема з благодійного фонду “Happy New Life”. Так ультраправі радикали спрямовують на забезпечення армії РФ гроші, які призначалися для ЗСУ та українців.

Про це пише видання “Медуза”.

Фото з відкритих джерел

Відомо, що благодійний фонд “Happy New Life” збирає кошти на потреби ЗСУ, біженців, а також на випадок радіаційного зараження Європи. Фонд з’явився в червні 2022 року на основі волонтерської ініціативи з Дніпра.

Як з’ясувала “Медуза”, як мінімум частина пожертвувань, відправлених до “Happy New Life”, могла йти диверсійно-штурмовій розвідувальній групі “Русич” – загону російських неонацистів, які воюють в Україні на боці армії РФ.

Фахівець із фінансових розслідувань Артем Іргебаєв докладно вивчав криптовалютну інфраструктуру розвідувальної групи та розповів “Медузі” про хакерські хитрощі “Русича”, а лідер цієї групи Олексій Мільчаков усе підтвердив виданню. Водночас фінансовий директор “Happy New Life” Даніель Овчаренко не знав про крадіжки.

Як повідомив Іргебаєв, групі “Русич” належить криптогаманець, вказаний на сайті “Happy New Life” як один з каналів допомоги фонду. Як адреса гаманця “Русича” опинилася на сторінці фонду, Овчаренко, якому належить сайт, не знає: раніше на цьому місці стояла криптовалютна адреса “Happy New Life”, яка збігається з гаманцем “Русича” тільки першими трьома символами.

Отже, “Русич” міг зламати сайт “Happy New Life” і просто підмінити криптогаманець фонду.

Кошти на фальшивий криптогаманець фонду продовжують надходити. За даними сервісу Etherscan.io, зараз там залишається понад 7 тисяч доларів.

Через криптовалютні гаманці “Русича” постійно проходять великі суми. Тільки з майнінгу на гаманці групи надійшло близько 1100 доларів, розповів Іргебаєв. Невідомо, чи вівся “видобуток” криптовалюти чесно, чи весь дохід згенерували майнери, встановлені на комп’ютери жертв за допомогою шкідливої ​​програми.

Прямими переказами на криптогаманці “Русича” надійшло понад 160 тисяч доларів. В офіційних оголошеннях про краудфандинг група вказувала ті ж гаманці, куди приходять і заробітки розвідувальної групи від хакінгу. Фахівець із фінансових розслідувань не відкидає, що “всі ці транзакції та поповнення можуть виявитися не добровільними пожертвами, а вкраденими за допомогою шкідливих програм засобами”.

Крім того, з липня до жовтня 2022 року воєнізована організація отримала 1787 доларів із трьох різних тіньових маркетплейсів із продажу наркотиків.

Журналісти видання “Медуза” запитали лідера “Русича” Мільчакова про злам сайту українського благодійного фонду та розкрадання криптовалюти за допомогою шкідливої ​​програми. Той усе підтвердив.

За словами Мільчакова, до компетенції IT-відділу дійсно входить злам сайтів та інших інтернет-ресурсів противника, а також інші диверсії в інформаційній сфері, а злам сайту українського фонду є лише “верхівкою айсберга”.

Ватажок “Русича” також заявив, що співробітники відділу, які “прямо впливають на смерть найбільшої кількості людей на місяць”, отримують щедрі премії.

Мільчаков додав, що росіяни, які воюють з Україною, можуть отримувати донати від продавців наркотиків і співпрацювати з ними “за лінією отримання знеболювальних”.

Зібрані кошти “Русич” витрачає на лікування поранених та закупівлю всього необхідного для продовження участі у війні.

Нагадаємо, що в жовтні російська диверсійно-штурмова розвідувальна група “Русич”, яка відома своєю жорстокістю ще з 2014 року, вкотре закликала до вбивства українських дітей. Зокрема, й шляхом “наукових експериментів”.

Крім того, за словами окупантів, українських дівчат слід “роздавати російським солдатам по дві-три штуки на руки”. Темноволосих дівчат росіяни планують “роздавати” й представникам інших національностей, які вирішили воювати за Росію.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter