Російські тюремники знову відправили політв’язня Мусліма Алієва в ШІЗО – рідні

Дата: 17 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Фігуранта “справи кримських мусульман” Мусліма Алієва тюремники колонії в російському Салаваті знову помістили до штрафного ізолятора (ШІЗО). Там він перебуватиме до 30 січня. 

Про це громадському об’єднанню “Кримська солідарність” розповіла його дружина Наджіє Аджі-Мамутова.

Муслім Алієв

Засуджений до 19 років політв’язень зв’язався зі своєю дружиною через тюремний зв’язок “Зонателеком” і повідомив, що знову перебуває в штрафному ізоляторі, куди його помістили 23 грудня.

Після цього йому неодноразово продовжували арешт спочатку на сім днів, а потім ще на десять. 16 січня Алієв передав, що йому продовжили термін на два тижні, до 30 січня. 

Аджі-Мамутова додала, що чоловік подякував усім за підтримку та листи.

Як відомо, у грудні минулого року правозахисники повідомляли, що Алієва випустили із ШІЗО після візиту адвоката.

ZMINA надіслала запит про коментар до в’язниці щодо погіршення умов бранцю Кремля. 

Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону 12 листопада 2019 року засудив до ув’язнення в колонії суворого режиму шістьох фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Згідно з рішенням суду, Мусліма Алієва засудили до 19 років ув’язнення, Інвер Бекіров дістав 18 років, Емір-Усеїн Куку – 12 років, Вадим Сірук – 12 років, Арсен Джеппаров – сім і Рефат Алімов – вісім років.

Військовий апеляційний суд міста Власіха в Московській області (Росія) 25 червня залишив вирок шістьом фігурантам незмінним.

Міністерство закордонних справ України назвало вирок російського суду ганебним та висловило протест проти нього.

Обвинувачених у цій справі окупаційна влада затримала в лютому-квітні 2016 року в Ялті. Їх звинувачують у причетності до забороненої в Росії ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір”.

Правозахисна організація Amnesty International назвала всіх фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір” в’язнями сумління, а російський правозахисний центр “Меморіал” – політичними в’язнями. Правозахисники розповіли, як Росія сфальсифікувала ялтинську справу “Хізб ут-Тахрір”.

ЄС засудив проведення голосування стосовно поправок до російської конституції на території Криму, яке пройшло “з порушенням міжнародного права”. У МЗС України наголосили, що голосування за поправки до Конституції РФ на території тимчасово окупованого Криму є незаконним.

Російський правозахисний центр “Меморіал” визнав Алієва політичним в’язнем.

За даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 127 людей. ZMINA та газета “День” у серії “День народження за ґратами” щомісяця розповідають історії політв’язнів та закликають небайдужих громадян писати їм листи. Напишіть листа Мусліму Алієву. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter