Російський “Меморіал” визнав політв’язнями фігурантів ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір”

Дата: 02 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Ялтинська “справа Хізб ут-Тахрір” є частиною репресивної кампанії, яку російські силовики розгорнули в окупованому Криму.

Про це йдеться в заяві правозахисного центру “Меморіал”, опублікованій вчора, 1 березня, на сайті організації.

Фігуранти ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір” в суді. Фото: Валерій Матицин, ТАСС

На думку правозахисників, звинувачення проти Мусліма Алієва, Енвера Бекірова, Вадима Сірука, Еміра-Усеїна Куку, Рефата Алімова й Арсена Джеппарова є необґрунтованими.

“Підсудні не тільки не займалися терористичною діяльністю, а й назагал не здійснювали жодних суспільно-небезпечних дій”, − підкреслюється в заяві “Меморіалу”.

В правозахисному центрі також наголошують, що Крим є територією, окупованою Російською Федерацією. Це означає, що, згідно з міжнародним гуманітарним правом, Росія обмежена в своїх законодавчих і адміністративних повноваженнях і не має права повністю скасовувати чинне на момент початку окупації кримінальне законодавство і замінювати його своїм.

“В межах українського законодавства діяльність “Хізб ут-Тахрір” є абсолютно легальною”, − пояснюють в організації.

У зв’язку з цим в “Меморіалі” фігурантів ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір” визнали політв’язнями. Правозахисники центру вимагають негайно звільнити шістьох кримчан, яких наразі судять у Північно-Кавказькому окружному суді, що в Ростові-на-Дону.

Нагадаємо, перших чотирьох обвинувачених ялтинської “справи Хізб ут-Тахрір” заарештували 11 лютого 2016 року. Серед них – член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, алуштинець Муслім Алієв і житель села Краснокам’янка Енвер Бекіров, які працювали будівельниками, а також торговець квітами з Ялти Вадим Сірук. Арсена Джеппарова та Рефата Алімова заарештували 18 квітня 2016 року в Краснокам’янці.

Всім шістьом інкримінують участь в організації “Хізб ут-Тахрір”, яку 2003 року Верховний суд Росії включив до списку “терористичних”.

Алієва звинувачують в організації діяльності терористичної організації (ч.1 ст.205.5 Кримінального кодексу РФ, максимальна санкція – довічне ув’язнення). Всім іншим фігурантам інкримінують участь в діяльності терористичної організації (ч.2 ст.205.5 КК РФ, максимальна санкція – 20 років позбавлення волі). Крім того, всіх шістьох звинувачують у підготовці до насильницького захоплення влади (ч.2 ст.35, ч.1 ст.30, ст.278 КК РФ, максимальна санкція – 10 років позбавлення волі).

Захисники заарештованих у “справі Хізб ут-Тахрір” кримчан вважають їхнє переслідування мотивованим за релігійною ознакою.

Представники міжнародної ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” називають своєю місією об’єднання всіх мусульманських країн у ісламському халіфаті, але вони відкидають терористичні методи досягнення цього й кажуть, що піддаються несправедливому переслідуванню в Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter