МЗС назвало ганебним вирок російського суду шістьом фігурантам справи “Хізб ут-Тахрір”

Дата: 13 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство закордонних справ назвало ганебним вирок російського суду шістьом фігурантам ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір” і Після окупації Криму Росія тисне на кримських татар та мусульман півострова, звинувачуючи їх в екстремізмі та участі в забороненій на території РФ організації “Хізб ут-Тахрір”. та висловило протест проти нього.

Про це йдеться у відповідній заяві відомства. 

Політв’язні “ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”, фото: Кримська солідарність

Вирок суду вкотре, на думку міністерства, довів, що російське антитерористичне законодавство широко застосовується окупаційною адміністрацією РФ для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу.

“На політичну вмотивованість рішення вказує той факт, що суд проігнорував відсутність доказової бази і підтримав запит сторони обвинувачення. Закликаємо міжнародну спільноту засудити це неправомірне рішення і посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на Росію з метою припинення нею порушень прав людини в тимчасово окупованому Криму, звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України в РФ та відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах”, – наголосили в МЗС.

Із закликом припинити переслідування мусульман і кримськотатарських активістів у Криму виступила й низка правозахисних організацій, зокрема Центр прав людини ZMINA.

“Використання окупаційною владою в Криму антитерористичного російського законодавства є основним інструментом переслідування і тиску на кримськотатарських активістів і правозахисників, зокрема засудженого до 12 років позбавлення волі Еміра-Усеїна Куку”, – зауважили вони. 

Нагадаємо, що 12 листопада Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив до ув’язнення шістьох фігурантів ялтинської справи “Хізб ут-Тахрір”. Найбільший строк дістали Муслім Алієв та Інвер Бекіров: їх засудили до 19 та 18 років ув’язнення відповідно. Еміра-Усеїна Куку та Вадима Сірука суд відправив до колонії на 12 років, Арсен Джеппаров отримав сім років в’язниці, а Рефат Алімов – вісім років.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter