Російські тюремники позбавили громадянську журналістку необхідних ліків. Вона потерпає від тяжких нападів головного та вушного болю

Дата: 05 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

Громадянська журналістка та правозахисниця Ірина Данилович позбавлена можливості приймати необхідні медикаменти в колонії міста Зеленокумськ Ставропольського краю Росії, без яких вона постійно зазнає тяжких нападів головного та вушного болю.

Про це виданню ZMINA повідомив її батько Броніслав Данилович.

Ірина Данилович

За його інформацією, система видавання ув’язненим запропонованих медикаментів у колонії організована в такий спосіб, що на це відводиться всього 90 хвилин двічі на тиждень. За цей час обслуговується лише 20–30 осіб із черги в кілька сотень. Інші ж не отримують жодних ліків.

За можливість бути в прохідній частині черги та отримати ліки серед хворих періодично відбуваються бійки. Ірина в цьому не бере участі й уже кілька місяців позбавлена доступу до медикаментів, які їй виписали лікарі, які ми регулярно відправляємо в посилках. Це просто садизм якийсь”, – наголосив Броніслав Данилович.

Також він додав, що в колонії дуже важка санітарно-гігієнічна ситуація: у закладі немає гарячої води, і тисяча жінок-в’язнів не можуть нормально помитися.

Крім того, не зазнає нормального оброблення посуд, з якого вони вживають їжу. Все це впливає на зростання кишкових захворювань, лікуванням яких ніхто не займається.

Нагадаємо, Ірина Данилович – медсестра та громадянська активістка з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами. Вона також вела сторінку в соцмережах та кілька блогерських колонок, присвячених правам медпрацівників і проблемам охорони здоров’я в тимчасово окупованому Криму.

Ірина Данилович

Співробітники ФСБ викрали її 29 квітня і до 7 травня утримували в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Данилович страждає на сильний головний біль, у неї підозрюють гостре запалення середнього та внутрішнього вуха. Існує загроза запалення головного мозку, що може призвести до смерті.

26 березня Представництво ЄС в Україні висловило стурбованість щодо стану здоров’я незаконно засудженої громадянської журналістки з тимчасово окупованої Феодосії Ірини Данилович та закликало негайно надати їй медичну допомогу.

Спеціальна доповідачка Організації Об’єднаних Націй Мері Лолор закликала Росію негайно звільнити Данилович.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що російські окупанти вдають, нібито лікують Ірину Данилович, хоча насправді лише оформлюють папери, щоб звітувати перед правозахисниками та медіа.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter