Російські комуністи анонсували акції протесту через недопуск їхніх кандидатів до виборів

Дата: 28 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Росії представники комуністичної партії анонсували проведення 30–31 липня та 1 серпня акцій протесту по всій країні через недопуск кандидатів до виборів у Держдуму. 

Про це повідомляють “Открытые медиа”.

Фото: Валентин Єгоршин / moika78.ru

Чергові вибори до Держдуми РФ мають відбутись у вересні, однак уже декілька років поспіль влада країни не допускає до участі в перегонах різних рівнів десятки тисяч кандидатів. З початку поточного року тиск лише посилився, а тому противники чинного режиму вимушені виїжджати з країни. На інших чинять тиск, наприклад, відправляючи на примусову ізоляцію. 

24 липня Центральна виборча комісія РФ не допустила до перегонів кандидата Павла Грудініна. У 2018 році чоловік балотувався на пост президента й посів друге місце, набравши 11,77 %. Про висування Грудініна кандидатом у депутати Держдуми від КПРФ несподівано оголосили в липні поточного року.

Спочатку його зареєстрували, однак згодом скасували реєстрацію нібито через наявність у політика частки в компанії в Белізі, яку він не вказав у декларації. Грудінін ці звинуваченні відкидає та нагадує, що проходив перевірку з боку відповідних органів ще у 2017 році: тоді жодних порушень у нього не виявили. 

Павло Грудінін. Фото: gorobzor.ru

КПРФ, членом якої Грудінін офіційно не є, анонсувала акції протесту не лише через недопуск останнього на вибори. Низка кандидатів від комуністів зіткнулася зі схожими проблемами в регіонах. У разі якщо акції протесту не узгодить влада, КПРФ обіцяє застосувати “дієві механізми, щоб обійти заборони”. 

Окрім акцій протесту наприкінці липня та початку серпня КПРФ обіцяє провести пікети також 14 та 19 серпня і 1 вересня. 

Російські опозиціонери, зокрема прихильники Олексія Навального, наразі активно просувають так зване розумне голосування. Його суть полягає в тому, щоб мобілізувати голоси незгодних з владою Володимира Путіна громадян довкола будь-яких опозиціонерів та в такий спосіб понизити кількість депутатів від пропрезидентської “Єдиної Росії” в Держдумі. Влада активно бореться з такими їхніми кроками. 

Нагадаємо, що в травні в Росії ухвалили закон, яким заборонили брати участь у виборах тим, хто працював з “екстремістами” або жертвував їм гроші. Сталося це на тлі судового розгляду щодо визнання екстремістськими організацій, пов’язаних з опозиціонером Навальним. 

Право на вільні вибори гарантовано низкою міжнародно-правових документів, зокрема Міжнародним пактом про громадянські та політичні права. У 25-й статті документа вказано, що кожен громадянин без будь-якої дискримінації та без необґрунтованих обмежень повинен мати право й можливість брати участь у веденні державних справ як безпосередньо, так і через посередництво вільно обраних представників, а також голосувати та бути обраним на періодичних виборах, які проводяться на основі загального та рівного виборчого права за таємного голосування і забезпечують свободу волевиявлення виборців.

Фотографія обкладинки: moika78.ru

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter