Журналісти з’ясували, що останніми роками в Росії до виборів не допустили десятки тисяч кандидатів

Дата: 08 Червня 2021
A+ A- Підписатися

Із 2007 року в Росії Центральна виборча комісія не зареєструвала на виборах різного рівня щонайменше 120 тисяч людей.

Такі дані отримали журналісти російського видання “Важные дела”, які проаналізували дані активістів, ЦВК та партій. 

Фото: з відкритих джерел

Серед росіян, яких не допустили до виборів, 20 тисяч висувалися від так званих системних партій, які й наразі представлені в Держдумі. Водночас решта висувалася від незалежних партій (25%) або як самовисуванці (13%).

“У нас протягом останніх декількох років була досить масова ситуація, коли виборчком реєстрував кандидата, але з помилками, і потім основні опоненти – зазвичай спойлери якісь – ідуть до суду і через суд цю реєстрацію скасовують. Плюс бувають ситуації, коли людина сама вибуває після реєстрації. Наприклад, на неї починається якийсь тиск, і вона просто перестає сама брати участь у перегонах. Зараз способів відсікти незручних стало ще більше у зв’язку із законами, ухваленими цього року і минулого”, – розповідає співголова руху “Голос” Станіслав Андрійчук.

Як з’ясували журналісти, з 2003 до 2016 року самовисуванцям частіше стали відмовляти в реєстрації на виборах до Держдуми: на виборах 2003 року таких налічили 63%, а у 2016 році – тільки 8%. Водночас на виборах до Держдуми у 2007, 2011 і 2016 роках у всіх випадках зареєстрували 100% кандидатів від пропрезидентської “Єдиної Росії”.

Дослідники зазначають, що ситуації з недопуском кандидатів спостерігають у різних регіонах. Так, за останні 15 років кількість зареєстрованих кандидатів від “несистемних партій” у Татарстані зменшилася більш ніж учетверо: у 2004 році їх було 93%, а у 2019-му – 21%.

Нагадаємо, що в травні в Росії ухвалили закон, яким заборонили брати участь у виборах тим, хто працював з “екстремістами” або жертвував їм гроші. Сталося це на тлі судового розгляду щодо визнання екстремістськими організацій, пов’язаних з опозиціонером Олексієм Навальним. У такий спосіб російська влада не дає опозиціонерам потрапити на вибори. Тиск призводить до того, що вони виїжджають із країни. 

Право на вільні вибори гарантовано низкою міжнародно-правових документів, зокрема Міжнародним пактом про громадянські та політичні права. У 25 статті документа вказано, що кожен громадянин без будь-якої дискримінації та без необґрунтованих обмежень повинен мати право й можливість брати участь у веденні державних справ як безпосередньо, так і через посередництво вільно обраних представників, а також голосувати та бути обраним на періодичних виборах, які проводяться на основі загального та рівного виборчого права за таємного голосування і забезпечують свободу волевиявлення виборців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter