Російська журналістка, яка обурювалася поганим оснащенням російської армії, приїхала до України

Дата: 14 Березня 2023
A+ A- Підписатися

До України прибула російська журналістка Євгенія Альбац, яка у вересні 2022-го обурювалася недостатньою укомплектованістю російської армії у війні проти України, а в березні 2023-го заявила, що не може бажати розгрому армії Росії. 

Про це пише “Детектор медіа” (ДМ).

Джерело: фейсбук-сторінка Євгенії Альбац

За даними джерел ДМ, журналістка прибула до України за паспортом Ізраїлю й українські правоохоронці не отримували жодної інформації щодо заборони в’їзду Альбац до країни.

Судячи з публікацій у фейсбуку, Альбац уже побувала в Хмельницькому, Вінниці, Києві та Одесі.

Російська журналістка неодноразово неоднозначно висловлювалася щодо повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зокрема непрямо підтримуючи російських військових. Так, у вересні 2022 року вона обурювалася недостатньою укомплектованістю російської армії, називаючи зловживання російських посадовців на забезпеченні військових “за межею добра і зла”.

У березні 2023-го під час обговорення війни Росії проти України заявила, що “залишається, на жаль чи на щастя, лояльною своєму прапору”, тож не може бажати російській армії розгрому у війні.

Джерело: скриншот з відео на фейсбук-сторінці журналіста Аркадія Бабченка

За даними української журналістки Зої Казанжи, Альбац до лютого 2022 року підтримувала російський режим, товаришувала з пропагандисткою Маргаритою Симоньян, а кілька років тому у своїх ефірах розмірковувала, скільки загине українців, коли Росія “прокладатиме коридор з Донбасу до Криму”.

“Я вже мовчу про її дружби-контакти з Прилєпіним і Симоньян, безсоромне позування на фото з ними, публічні поцілунки з пропагандистськими тварюками. Фу”,написала Казанжи у фейсбуку.

Євгенія Альбац – російська журналістка, ексголовредка російського політичного журналу The New Times. До закриття радіостанції “Ехо Москви” вела авторську передачу “Повний Альбац”. Розвиває свій ютуб-канал.

29 липня 2022 року мін’юст Росії вніс Альбац до реєстру “ЗМІ – іноземних агентів”. У вересні того ж року Альбац оголосила, що переїжджає з Росії до США.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що Україну відвідала російська пропагандистка Марина Овсяннікова. Зокрема, вона побувала в Одесі та Києві.

Овсяннікова з’явилася 14 березня в російському державному ефірі з плакатом “No war. Зупиніть війну. Не вірте пропаганді. Тут вам брешуть. Russians against war”. Вона кілька разів повторила: “Зупиніть війну! Ні війні!”, і замість акції швидко поставили інший відеоряд.

Жінку затримали російські силовики, але згодом відпустили, наклавши штраф 30 тисяч рублів. Її визнали винною в організації неузгодженої публічної акції й хотіли відправити під арешт, однак через наявність двох неповнолітніх дітей лише оштрафували. 

Пізніше Овсяннікова виїхала з РФ, а вже невдовзі з’явилася в ефірі найвпливовішої ТРК Італії RAI та в ефірі шоу “Che tempo che fa”, де закликала Захід скасувати антиросійські санкції. Призначення росіянки на посаду співробітниці німецької газети Die Welt та телеканалу Welt викликало обурення в активістів. 

Після хвилі невдоволення Овсяннікову не відзначили німецькою Премією ЗМІ за свободу, водночас Премію імені Вацлава Гавела за творчу незгоду на Oslo Freedom Forum 2022 вона все ж таки отримала

За даними Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Росія активно використовує Овсяннікову для просування серед західної аудиторії наративу про необхідність зняття обмежень з Росії. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter