Колишня працівниця “Першого каналу” Овсяннікова заявила, що приїхала до Одеси

Дата: 04 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Ексредакторка російського “Первого канала” Марина Овсяннікова повідомила, що приїхала до Одеси. 

Про це вона написала у соціальних мережах. 

Допис Овсяннікової у фейсбуку

3 червня Овсяннікова, якій раніше не вдалось провести пресконференцію у Києві, опублікувала на сторінці у фейсбуку підбірку фото й написала: “Рідна Одеса зустріла мене порожніми готелями та замінованими пляжами. Купатися заборонено. Російські військові кораблі постійно обстрілюють місто з моря. Ніхто не може спрогнозувати, куди прилетить черговий снаряд. Уся надія тільки на досконалу систему проти повітряної оборони. Але іноді й вона не рятує”.

Вона розповіла про обстріли міста, а також про історію зі спаленням документів російськими консулами, які поїхали з дипустанови напередодні початку повномасштабного вторгнення. Інформацію про це розповсюджували у соцмережах. 

Допис зібрав понад 800 коментарів й чимало з них з обуренням. Запитували тако про те, як жінка потрапила до України. 

У відповідь на коментар користувачки Марії Геник про те, що “зокрема, завдяки багаторічній пропагандистській роботі (Овсянніокової – Ред.) Одеса і живе зараз у стані війни”, Овсяннікова написала: 

“Я не писала пропагандистських текстів. Я була технічним співробітником у міжнародному відділі. Тому особисто мені вам дорікнути нема в чому. Просто я вийшла в публічний простір і зараз, як чесна і порядна людина, несу провину і за Соловйова, і за Скабеєву, і за Симонян, і за решту всіх пропагандистів Путіна. Але моє сумління абсолютно чисте. І я не мовчу, а продовжую доносити правду до росіян. Незважаючи на те, що лише за цю посаду в Росії мені світить кримінальне покарання до 15 років ув’язнення”.

Напередодні, 1 червня в Києві на базі Інтерфаксу-Україна планували провести пресконференцію на тему: “Викриття від Марини Овсяннікової: як працює російська пропаганда”. У анонсі заходу вказували, що відбуватиметься він за її участю. Вже за кілька годин після цього зустріч скасували через обурення активістів та суспільства.

Захід попросила організувати газета Die Welt, де Овсяннікова працює колумністкою, а робили це, нібито, за посередництва нідерландської волонтерки Маріам Ламберт та української громадської й медійної організації “СтопКор”. В організації свою причетність спростували:“Про захід не було відомо ані координаторам “Стоп корупції”, ані голові правління”

Окрім цього Інституту журналістики КНУ від імені організації Гаррі Каспарова Human Rights Foundation пропонували провести зустріч колишньої редакторки “Первого канала” зі студентами.  

Фото: Scanpix/AFP
Овсяннікова з’явилася 14 березня в російському державному ефірі з плакатом “No war. Зупиніть війну. Не вірте пропаганді. Тут вам брешуть. Russians against war”. Вона кілька разів повторила: “Зупиніть війну! Ні війні!” й замість акції швидко поставили інший відеоряд.

Жінку затримали російські силовики, але згодом відпустили, наклавши штраф 30 тисяч рублів. Її визнали винною в організації неузгодженої публічної акції й хотіли відправити під арешт, однак через наявність двох неповнолітніх дітей лише оштрафували. 

Пізніше Овсяннікова виїхала з РФ, а вже невдовзі з’явилася в ефірі найвпливовішої ТРК Італії RAI та в ефірі шоу “Che tempo che fa”, де закликала Захід скасувати антиросійські санкції. Призначення росіянки на посаду співробітниці німецької газети Die Welt та телеканалу Welt викликало обурення в активістів. 

Після хвилі невдоволення Овсяннікову не відзначили німецькою “Премією ЗМІ за свободу”, водночас премію імені Вацлава Гавела за творчу незгоду на Oslo Freedom Forum 2022 вона все ж таки отримала

За даними Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, Росія активно використовує Овсяннікову для просування на західну аудиторію наративу про необхідність зняття обмежень з Росії.  

Фотографія обкладинки: фейсбук-сторінка Овсяннікової 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter