Протест у прямому ефірі: колишню російську пропагандистку, яка вийшла з плакатом під час випуску новин, не можуть знайти

Дата: 15 Березня 2022
A+ A- Підписатися

У Москві адвокати понад 10 годин не можуть знайти Марину Овсяннікову – колишню працівницю пропагандистського Першого каналу, яка влаштувала антивоєнний протест у прямому ефірі. 

ДОПОВНЕННЯ: Увечері 15 березня стало відомо, що Овсяннікову визнали винною в організації неузгодженої публічної акції. Її хотіли відправити під адміністративний арешт, однак через наявність двох неповнолітніх дітей, її оштрафували на 30 тисяч рублів. 

Про це з посиланням на адвокатів повідомляє Meduza.

Увечері 14 березня Овсяннікова в прямому ефірі стала з плакатом за спиною у ведучої програми новин Катерини Андрєєвої. На плакаті було написано: “No war. Зупиніть війну. Не вірте в пропаганду. Тут вам брешуть. Russians against war”. Овсяннікова також кілька разів повторила: “Зупиніть війну! Ні війні!”, а потім в ефір швидко поставили інший відеоряд. 

Перед своєю акцією жінка записала відеозвернення, в якому розповіла, що її батько українець, а мати росіянка, й закликала росіян виходити на антивоєнні акції та не боятись, адже “вони не можуть пересаджати нас усіх”.

“Відповідальність за цю агресію лежить на совісті лише однієї людини. Ця людина – Володимир Путін”, – сказала вона. 

Також жінка вибачилася за те, що працювала на пропагандистів: “Мені зараз дуже соромно за це. Соромно, що дозволяла говорити неправду з екранів телебачення, що дозволяла зомбувати російських людей. Ми промовчали у 2014 році, коли все це починалось. Ми не вийшли на мітинги, коли Кремль отруїв Навального. Ми просто безмовно спостерігали за цим антилюдським режимом. Наразі від нас відвернувся весь світ”.

Марія Овсяннікова. Фото: фейсбук-сторінка жінки

Овсяннікову одразу затримали, й спочатку була інформація, що її відвезли до Останкінського відділку поліції. Однак адвокатам, які приїхали їй на допомогу, сказали, що жінки там немає. Потім повідомляли, що Овсяннікова перебуває в черговій частині телецентру “Останкіно”, проте і туди захисників не пустили. Нині, за словами адвоката Данила Бермана, знайти Овсяннікову не вдається. 

За даними російського активіста Віталія Аверіна, Овсяннікову допитують, а про її місце перебування можуть повідомити лише родичам. 

За антивоєнний протест жінці може загрожувати адміністративне покарання, але її захисники не відкидають, що щодо неї можуть відкрити й кримінальне провадження за новою репресивною статтею про “дискредитацію використання російських військ”. Тоді Овсянніковій, імовірно, загрожуватиме до 15 років позбавлення волі. 

“Ймовірно, вранці Овсяннікову заарештують за звинуваченням у скоєнні адміністративного правопорушення на 15 діб, і вона буде поміщена до спецприймальника, а вже під час звільнення знову буде затримана, після чого їй висунуть звинувачення в скоєнні злочину”,передбачав Берман. 

У Росії практика затримання одразу після звільнення з-під адміністративного арешту не нова. Торік ZMINA розповідала, як у такий спосіб силовики утримували понад місяць учасницю Pussy Riot Марію Альохіну та інших незгодних з режимом Путіна активістів. 

На сторінці Овсяннікової у фейсбуку нині публікують багато слів підтримки та називають її “героїнею”. Зі словами подяки до росіянки звернувся й президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні:

“Я вдячний тим росіянам, які не припиняють спроб донести правду. Тим, хто бореться з дезінформацією та розповідає правду, реальні факти своїм друзям, своїм близьким та рідним. І особисто тій дівчині, яка ввійшла до студії Першого каналу з плакатом проти війни. Тим, хто не боїться протестувати. Поки ще ваша країна не закрилася від усього світу, ви повинні боротися, ви повинні не втратити свій шанс”.

Нагадаємо, що раніше президент Зеленський звертався до так званих журналістів російських державних медіа, які поширюють пропаганду щодо України та виправдовують воєнні злочини РФ. У своїй промові він наголосив, що воєнні злочини неможливі без допомоги пропагандистів, а тому їх чекатиме покарання як співучасників. 

ZMINA дослідила історії двох нацистських пропагандистів, яким після Другої світової довелося відповідати за скоєне. Їхні історії ви можете прочитати за покликанням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter