Окупанти примушують депортованих до РФ українців отримувати російські паспорти

Дата: 10 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

Росія почала примусову паспортизацію громадян України, насильно вивезених до різних регіонів країни-агресора.

Про це повідомила Уповноважена з прав людини у Верховній Раді Людмила Денісова.

Фото з відкритих джерел

“Шляхом залякування найбільш вразливих категорій осіб — жінок, осіб з інвалідністю та пенсіонерів владою агресора було отримано від них майже 14 тисяч заяв про прийом до громадянства Росії та видано 12 тисяч паспортів”, — написала вона.

Такі дії окупантів спрямовані на продовження примусової інтеграції українців у російський політичний, економічний і гуманітарний простір, сказала Денісова.

Вона наголосила на тому, що насильницька паспортизація є незаконною та не визнається в Україні.

“Це суперечить принципам і нормам міжнародного права та є прямим порушенням Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни”, — підкреслила Омбудсман.

Вона звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами—учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти порушення росіянами прав людини в Україні.

Нагадаємо, що станом на 31 березня російські окупанти насильно вивезли з України 402 тисячі громадян, серед яких 84 тисячі – це діти.

За даними Верховного комісара ООН у справах біженців, після початку повномасштабного російського вторгнення, у РФ опинилися щонайменше 350 тисяч українців. Однак невідомо, скільки з них поїхали туди свідомо та самостійно, а скільки — під примусом.

Вперше інформація про примусове вивезення українців до РФ надійшла від мера Маріуполя. Він казав про щонайменше 20–30 тисяч таких містян. Маріупольці розповідали посадовцю, що людей подекуди забирали прямо з вулиць. 

Також повідомлення про депортацію надходили з Харківщини: там 21 березня голова Дергачівської громади В’ячеслав Задоренко розповів про насильне вивезення селян з Руської Лозової на територію Бєлгородської області РФ. Утім, про кількість таких людей Задоренко не повідомляв. 

Судячи із заяв посадовців, спочатку депортованих привозять до так званих фільтраційних таборів, якими інколи слугують спортивні зали шкіл. Там в них відбирають українські документи та видають документи російського зразка.

У Мінреінтеграції радили тим, хто опинився у таких таборах: 

  • видалити всю “підозрілу” інформацію з телефонів, а саме обговорення політичних питань, бойових дій, засудження політики Путіна та Росії, фото військової техніки та руйнувань;
  • відписатися від чатів та каналів, де обговорюють новини;
  • залишити для використання найменш активний месенджер;
  • встановити двофакторну аутентифікацію на телефоні та на всі додатки з соцмережами;
  • під час допиту тримати себе максимально нейтрально, спробувати не вестись на провокації й не обговорювати політичні погляди;
  • намагатись попри все не віддавати паспорт та уникати проставлення там позначок, печаток та внесення письмових даних;
  • не підписувати жодних документів.

У Росії депортованих, ймовірно, відвозять до депресивних регіонів на кшталт Сахаліну. Про переселення мешканців ОРДЛО до подібних регіонів було відомо ще торік, а незадовго до початку повномасштабного російського вторгнення мешканців окупованих частин Донбасу почали під виглядом “евакуації” вивозити до сусідніх областей РФ. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter