Російська нафтова компанія “Совкомфлот” обійшла санкції ЄС та США

Дата: 24 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Танкери, що належать підсанкційній російській державній компанії “Совкомфлот”, продовжують доставляти нафту до портів Європи в обхід західних санкцій.

Про це повідомляється у розслідуванні міжнародної платформи OCCRP – міжнародному проєкті з розслідування корупції та організованої злочинності, заснованого у 2007 році об’єднанням ЗМІ та репортерів. 

Як розповіли розслідувачам експерти, компанія приховала право власності на судна, оформивши їх як власність дочірніх компаній на Кіпрі та в ОАЕ і плаваючи під прапорами Ліберії.

У лютому російська компанія “Совкомфлот” потрапила у фокус санкцій США та ЄС. Санкції мали період поступового введення, перш ніж набули повної чинності 26 березня для США і 15 травня для ЄС.

OCCRP виявив понад 18 танкерів “Совкомфлоту”, зазначених у переліку суден у фінансовому обліку “Совкомфлоту” за 2020 рік, які протягом останнього місяця перетинали світовий океан. Кожен з них перевозить паливо в середньому на суму понад 240 мільйонів доларів. Їх переміщення можна відстежувати в режимі реального часу на вебсайті відстеження морського руху.

Коли санкції набули повної чинності, деякі з цих кораблів вимкнули свої трекери розташування, тобто їх неможливо відстежити.

“Серед танкерів “Совкомфлоту”, які не вимикали своїх трекерів, був зафіксований один, що прямував до США на початку травня, а потім був перенаправлений до Південної Африки та швидко перейменований”, – мовиться у матеріалі.

OCCRP відстежив щонайменше п’ять суден, коли вони або поверталися, або прямували, або перебували в портах Італії, Данії та Нідерландів, після того, як санкції ЄС проти компанії набули чинності.

За словами фахівця з міжнародної політики та фінансів Рікардо Соареса, у цій ситуації практично неможливо відстежити право володіння судном, тим більше коли компанія змінює назви кораблів, а самі танкери відключають трекери в деяких країнах.

Він також наголосив, що плавання під ліберійським прапором – це найпростіший спосіб приховати походження судна і додав, що використання Росією таких секретних юрисдикцій, з якими вона не має справжніх економічних зв’язків, є грою в хованки. 

“Розмістивши свій бізнес в трьох юрисдикціях, які працюють разом — ОАЕ, Кіпр і Ліберія — “Совкомфлот” обійшов санкції”, – констатував економіст і засновник мережі Tax Justice Network Джон Крістенсен.

Хто є покупцем російської нафти, яку доставляють танкери “Совкомфлоту”, незрозуміло. На думку економіста Джона Крістенсена, дії судноплавної компанії є ознакою того, наскільки Росія прагне пом’якшити або ухилитися від дії західних санкцій.

Напередодні повідомлялося, що російська приватна військова компанія “Вагнер” на чолі з олігархом Євгеном Пригожиним добуває золото в Судані, щоб незаконно поповнити російські золотовалютні резерви й пом’якшити ефект економічних санкцій Заходу на російську економіку.

Напередодні польський уряд закликав до додаткових санкцій проти Росії напередодні зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі. Проти розширення санкцій за розв’язану війну Росії виступив радник прем’єр-міністра Угорщини Балаш Орбан, який вважає, що необхідно працювати над перемовинами про перемир’я. Як відомо, Москва і далі заперечує державність України та виступає проти її територіальної цілісності. 

Нагадаємо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

З 24 лютого до 15 червня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 4 452 випадки загибелі та 5 531 випадок поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення. Серед загиблих – 1 712 чоловіків, 1 144 жінки, 107 дівчаток та 106 хлопчиків, а також 67 дітей та 1 316 дорослих, стать яких поки що невідома. Крім того, поранені 1 130 чоловіків, 785 жінок, 124 дівчинки, 163 хлопчики, а також 172 дитини та 3 157 дорослих, стать яких невідома. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. Згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.

У КримSOS повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2 мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. До цієї статистики входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
 
За перші 100 днів неспровокованого повномасштабного вторгнення в Україну Росія заробила на експорті палива 93 мільярди євро. Основний покупець – країни Європейського Союзу.
 
Напередодні президент України Володимир Зеленський назвав неприйнятним таке тривале обговорення шостого пакета санкцій – у понад 50 днів. Голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав країни ухвалити сьомий пакет санкцій, вказавши, що немає жодних раціональних пояснень для зволікання ухвалення сьомого пакета. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter