Польща закликає до швидкого запровадження сьомого пакету санкцій проти Росії

Дата: 18 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Польський уряд закликає до додаткових санкцій проти Росії напередодні зустрічі міністрів закордонних справ ЄС у Люксембурзі.

Про це заявив речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна, пише Deutsche Welle.

“З нашої точки зору, сьомий пакет санкцій має бути запроваджений якомога швидше. Ми повинні продовжувати тиск”, – сказав Ясіна.

За оцінкою заступника міністра закордонних справ Марціна Пшидача, що шостий пакет санкцій сильно вдарив по Росії, але “ми ще не змогли достатньо послабити Путіна та його військову машину”.

“Нам потрібні подальші та жорсткіші санкції”, – додав він.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що санкційний план щодо Росії виконали на 48%.

США ввели нові фінансові обмеження, Швейцарія приєдналася до шостого пакету санкцій ЄС, а Велика Британія ввела санкції проти патріарха Кирила Гундяєва.

Єрмак констатував відсутність прогресу щодо санкцій в енергетичній та транспортній сферах.

Крім того, Україна чекає на визнання Росії країною-спонсором тероризму.

За словами Єрмака, Кремль продовжує шантажувати Європу, скоротивши поставки газу до Німеччини на 60% і до Італії на 15%.

Як відомо, шостий санкційний пакет погоджувався з труднощами через болючість питання нафтового ембарго, зокрема через позицію Угорщини. Також під тиском Будапешта із санкційного списку виключили патріарха Кирила.

З огляду на це у ЄС активізувалися сили за зміну принципу одностайного ухвалення рішень щодо зовнішньої політики. Такий заклик міститься, зокрема, в резолюції Європарламенту. 

Напередодні президент України Володимир Зеленський назвав неприйнятним тривале обговорення санкційного пакета, зокрема шостого.

Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Нагадаємо, з 24 лютого до 15 червня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувала 4 452 випадки загибелі та 5 531 випадок поранень цивільного населення України після повномасштабного російського вторгнення. Серед загиблих – 1 712 чоловіків, 1 144 жінки, 107 дівчаток та 106 хлопчиків, а також 67 дітей та 1 316 дорослих, стать яких поки що невідома. Крім того, поранені 1 130 чоловіків, 785 жінок, 124 дівчинки, 163 хлопчики, а також 172 дитини та 3 157 дорослих, стать яких невідома. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Руйнування будівель внаслідок війни Росії у Тростянці, Сумська область

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. Згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.

У КримSOS повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2 мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. До цієї статистики входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
 
Як відомо, Росія нарощує експорт нафти зі свого головного східного порту Козьміно, щоб задовольнити зростаючий попит з боку азіатських покупців і компенсувати вплив санкцій ЄС. “Транснефть” вже збільшив обсяг нафти, що перекачується в Козьміно по нафтопроводу Східний Сибір – Тихий океан, на 70 тис барелів на добу, використовуючи хімічні добавки для прискорення потоків нафти, повідомили агентству джерела на умовах анонімності.
 
Напередодні президент України Володимир Зеленський назвав неприйнятним таке тривале обговорення шостого пакета санкцій – у понад 50 днів. Голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав країни ухвалити сьомий пакет санкцій, вказавши, що немає жодних раціональних пояснень для зволікання ухвалення сьомого пакета. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter