Сенат США просить держсекретаря визнати дії Путіна тероризмом, а Росію – державою-спонсором тероризму

Дата: 11 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Сенат США вважає дії уряду Росії та Володимира Путіна актами тероризму і закликає держсекретаря США Ентоні Блінкена визнати Росію державою, яка спонсорує тероризм.

Про це йдеться у відповідній резолюції. 

GETTY IMAGES
Співавторами документа є сенатори від обох партій, демократ Ричард Блументаль і республіканець Ліндсі Грем.

Є лише чотири країни, які мають таке визнання: Куба, Сирія, Іран та Північна Корея. Ми намагаємося внести до цього списку росію, щоб вона була п’ятою. Це компанія, з якою її [росію] треба асоціювати. Це тоталітарні режими, і вони не несуть добра“, – заявив під час презентації резолюції сенатор Грем.

Він додав, що впродовж 20 років президент Росії Володимир Путін уникав відповідальності за вбивства:

“Тож зараз прийшов час визнати його тим [терміном], що відповідає його діям. Він – терорист. І Росія – держава-терорист, якою управляє Путін”. 

У резолюції сенатори визначили низку підстав для такого визначення. Серед них:

  • За вказівкою Володимира Путіна російський уряд продовжує впроваджувати акти міжнародного тероризму проти політичних опонентів та інших країн.
  • Із 2014 року уряд Росії підтримує сепаратистів, причетних до насильства проти мирних громадян України в регіоні Донбасу.
  • Росія поширює терор у всьому світі через приватні військові мережі найманців, такі як ПВК Вагнера.
  • У лютому 2022 року понад 400 російських найманців із групи Вагнера прибули до Києва за наказом Кремля вбити президента Володимира Зеленського та членів уряду України.
  • 14 березня 2022 чинний голова ОБСЄ Збігнєв Рау заявив, що дії уряду РФ в Україні проти мирного населення та цивільної інфраструктури, є “державним тероризмом”.
  • 17 березня 2022 року президент Володимир Зеленський закликав світ визнати Росію державою-терористом.
  • 27 квітня 2022 року Державний секретар Ентоні Блінкен заявив, що, “без сумніву, росіяни тероризують народ України”.
  • За наказом Путіна Росія продовжує вчиняти військові злочини, наказуючи та даючи дозвіл атакувати мирні центри в Чечні, Грузії, Сирії, Україні, що призвело до незліченної кількості смертей цивільних чоловіків, жінок і дітей.
  • Військові Росії вчинили незліченну кількість убивств невинних громадян і намагалися заховати свої звірства в масових могилах по всій Україні.

Резолюцію планують додати до пакета законодавства щодо додаткової підтримки України.

Нагадаємо, що Генасамблея ООН обрала Чехію членом Ради з прав людини замість Росії, членство якої в цьому органі тимчасово зупинили через невиправдану та незаконну війну проти України. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter