Європарламент просить змінити процедуру ЄС у запровадженні санкцій

Дата: 09 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Європарламент 9 червня ухвалив резолюцію, якою закликав Європейську раду погодитися розпочати процес перегляду договорів ЄС, зокрема, щоб змінити процедуру ухвалення рішень щодо санкцій.

Про це інформує “Європейська правда” з посиланням на пресслужбу Європарламенту.

Зокрема, парламент закликав глав держав та урядів скликати конвенцію для перегляду договорів. Серед пропозицій для розгляду — скасування права вето під час ухвалення санкційних рішень в ЄС.

“На тлі безлічі поточних та недавніх криз депутати Європарламенту використали свою прерогативу, щоб закликати до зміни договорів: для реформування процедур голосування в Раді для підвищення дієздатності Європейського Союзу, включаючи перехід від одностайності до голосування кваліфікованою більшістю в таких сферах, як санкції… та у надзвичайних ситуаціях”, — мовиться у рішенні.

Згідно з правилами ЄС деякі рішення, наприклад, з питань оподаткування чи зовнішньої політики, для схвалення вимагають одностайності держав-членів. Ця система означає, що одна країна може використовувати своє вето для блокування, затримки або пом’якшення європейських позицій.

У минулому вже лунали заклики до реформування цієї системи, зокрема з боку Німеччини.

Серед держав, які регулярно використовують своє право вето — Угорщина. Будапешт, зокрема, кілька тижнів блокував ухвалення шостого санкційного пакета проти Росії з нафтовим ембарго, доки не домігся вигідних для себе винятків.

Угорщина також заблокувала включення російського патріарха Кирила у шостий санкційний пакет.

Напередодні президент України Володимир Зеленський назвав неприйнятним тривале обговорення санкційного пакета, зокрема шостого.

Як відомо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Нагадаємо, з 24 лютого до 26 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 8 766 випадків загибелі або поранення цивільних осіб у контексті збройного нападу Росії на Україну. Із цієї кількості 4 031 загиблий, з них 261 дитина. 4 735 отримали поранення, з яких 406 дітей, переважно внаслідок обстрілів і авіаударів. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Наслідки від ракетного обстрілу Росією Києва

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. Згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.

У КримSOS повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2 мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. До цієї статистики входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні.
 
Як відомо, Росія нарощує експорт нафти зі свого головного східного порту Козьміно, щоб задовольнити зростаючий попит з боку азіатських покупців і компенсувати вплив санкцій ЄС. “Транснефть” вже збільшив обсяг нафти, що перекачується в Козьміно по нафтопроводу Східний Сибір – Тихий океан, на 70 тис барелів на добу, використовуючи хімічні добавки для прискорення потоків нафти, повідомили агентству джерела на умовах анонімності.
 
Напередодні президент України Володимир Зеленський назвав неприйнятним таке тривале обговорення шостого пакета санкцій – у понад 50 днів. Голова МЗС України Дмитро Кулеба закликав країни ухвалити сьомий пакет санкцій, вказавши, що немає жодних раціональних пояснень для зволікання ухвалення сьомого пакета. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter