ЄС не робитиме жорсткішим шостий пакет санкцій проти РФ, а Китай, Індія та Шрі-Ланка наростили закупівлі нафти у Росії – Bloomberg

Дата: 29 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Євросоюз запропонував заборонити імпорт морської нафти з Росії, але відтермінував ембарго на трубопровідну нафту, аби подолати блокування пакета санкцій низкою країн.

Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на наближених співрозмовників, пише Економічна правда.

Танкер біля паливного сховища у Санкт-Петербурзі, Росія

Єврокомісія надіслала урядам країн блоку переглянуту пропозицію шостого пакета санкцій, з якого прибрали заборону поставок нафти через нафтопровід “Дружба”, який є основним джерелом імпорту сирої нафти в Угорщині.

У країн-членів буде шість місяців, аби припинити імпорт морської нафти, вісім місяців – аби прибрати з поставок нафтопродукти.

Така пропозиція дасть більше часу Угорщині, яка виступає проти ембарго на нафту, на пошук технічного рішення, яке задовольняє її потреби в енергетиці. Це також вирішить проблеми інших країн, які не мають виходу до моря, зокрема Словаччини та Чехії.

Згідно з проєктом пропозиції, Болгарія отримає перехідний період до червня або грудня 2024 року, а Хорватія може отримати звільнення від імпорту вакуумного газойлю. Комісія також запропонувала обмежити реекспорт російської нафти, яка постачається нафтопроводом в інші країни-члени або треті країни.

Комісія також ослабила обмеження щодо послуг, пов’язаних з перевезенням нафти до третіх країн. Наразі проєкт забороняє надання технічної допомоги, посередницькі послуги або фінансування чи фінансову допомогу протягом шести місяців після його прийняття. Попередня пропозиція також включала “будь-які інші послуги”. Під цим розуміється страхування відправлень.

Посли ЄС зустрінуться сьогодні, щоб обговорити переглянутий пакет. Пакет санкцій вимагає підтримки всіх держав–членів блоку. Кілька країн раніше виступали проти розрізнення морських і трубопровідних поставок через побоювання, що такий поділ є несправедливим, оскільки це непропорційно вплине на їхні поставки.

Раніше ЄС пропонував припинити весь імпорт російської нафти до початку наступного року. Угорщині та Словаччині було би дано час до кінця 2024 року, щоб виконати вимоги, а Чехії – до червня 2024 року. Країни сильно залежать від російської нафти, але на них припадає відносно невелика частка загальної кількості  імпорту ЄС.

Звільнення трубопровідної нафти від ембарго, чого Угорщина раніше вимагала як умову для підтримки пакета, послабить вплив санкцій. Торік Росія доставляла близько 720 тисяч барелів сирої нафти на європейські нафтопереробні заводи своїм головним трубопроводом до регіону. Для порівняння, морем доставлялося 1,57 мільйона барелів на добу з портів Балтійського, Чорного та Арктичного морів.

Однак основна частина поставок по трубопроводу припадає на Німеччину та Польщу, які сигналізували про те, що відмовляться від поставок з Росії незалежно від будь-яких дій ЄС.

Тим часом 27 травня стало відомо, що Шрі-Ланка купує російську сиру нафту, яку використовуватиме для виробництва пального – у країні дефіцит палива після оголошення дефолту.

Крім того, Bloomberg з посиланням на дані аналітичної компанії Kpler повідомляє, що постачання нафти з Росії в Індію та Китай досягло рекордних значень, а Азія вже стала найбільшим покупцем російської сировини.

За даними Kpler, від 74 до 79 мільйонів барелів російської нафти перебували в транзиті та в плавучих сховищах протягом минулого тижня, що більш ніж вдвічі більше за 27 мільйонів барелів безпосередньо перед вторгненням РФ в Україну у лютому.

Минулого місяця Азія вперше обігнала Європу як найбільшого покупця, і згідно з даними Kpler цей розрив зросте в травні.

Відомо також, що Китай провадить переговори з РФ щодо закупівлі додаткових обсягів нафти для поповнення своїх стратегічних запасів.

Нагадаємо, з 24 лютого до 26 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 8 766 випадків загибелі або поранення цивільних осіб в контексті збройного нападу Росії на Україну. З цієї кількості – 4 031 загиблих, з них 261 дитина. 4 735 отримали поранення, з яких – 406 дітей, в основному в результаті обстрілів і авіаударів. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Зруйнований спортзал в Новгород-Сіверській гімназії імені К. Д. Ушинського
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
У “Крим SOS” повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2  мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. У цю статистику входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань. 
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter