Китай допомагає Росії обходити санкції

Дата: 20 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Китай нарощує закупівлі нафти з РФ за вигідними цінами, заповнюючи вакуум, що залишився після відмови західних компаній від співпраці з Росією через її вторгнення в Україну.

Про це пише Reuters із посиланням на дані щодо поставок нафти та нафтотрейдерів.

“Цей крок найбільшого світового імпортера нафти зроблений через місяць після того, як він спочатку скоротив поставки з Росії, побоюючись відкрито підтримувати Москву і потенційно піддавати своїх державних нафтових гігантів під санкції”, — підкреслює Reuters.

Як оцінює Vortexa Analytics, китайський морський імпорт російської нафти підскочить до майже рекордних 1,1 мільйона барелів на добу у травні у порівнянні з 750 000 барелів на добу в першому кварталі та 800 000 барелів на добу в 2021 році.

Unipec, торговий підрозділ провідного азійського нафтопереробника Sinopec Corp, очолює закупівлі разом із Zhenhua Oil, підрозділом китайського оборонного конгломерату Norinco. 

Трейдери вказують, що зареєстрована в Гонконзі компанія Livna Shipping Ltd також нещодавно стала основним вантажовідправником російської нафти в Китай.

Sinopec відмовився від коментарів. Zhenhua і Livna не відповіли на запити про коментар.

Як відомо, Китай провадить переговори з РФ щодо закупівлі додаткових обсягів нафти для поповнення своїх стратегічних запасів.

Як відомо, Європейський Союз поки що не запровадив дієвих санкцій проти Росії через її агресію в Україні. Наразі щодня Росія отримує від продажу нафти та газу європейським країнам 1 млрд доларів, тоді як її витрати на війну за один день сягають 1 млрд доларів. 

Напередодні італійський енергетичний гігант Eni SpA повідомив, що відкриє рахунки в рублях та в євро в російському “Газпромбанку”, щоб сплачувати Росії за поставлений російський газ.

З 24 лютого до 18 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 8 089 випадків загибелі або поранення цивільних в контексті збройного нападу Росії на Україну. З цієї кількості 3 811 загиблих, з них 255 дітей. Також зафіксовано 4 278 поранених, з них 382 дитини, в основному внаслідок обстрілів і авіаударів. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило понад 5 мільйонів людей утекти за кордон. Згідно з останньою оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
Нагадаємо, за даними Уповноваженої Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової, влада РФ депортувала щонайменше 400 тисяч українців. Російські посадовці називають депортацію “евакуацією” та кажуть про 600 тисяч переміщених громадян України.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter