ПВК “Вагнер” видобуває золото в Африці, щоб захистити курс рубля під санкціями, – New York Times

Дата: 06 Червня 2022
A+ A- Підписатися

Російська приватна військова компанія “Вагнер” на чолі з олігархом Євгеном Пригожиним добуває золото в Судані, щоб незаконно поповнити російські золото-валютні резерви й пом’якшити ефект економічних санкцій Заходу на російську економіку.

Таких висновків дійшли журналісти-розслідувачі американського видання New York Times, пише УП

Шахтар на золотовидобувній шахті неподалік річки Ніл, Судан

Видання отримало у своє розпорядження записи російських та суданських митників, реєстраційні документи офшорних компаній, оформлення концесій на видобуток золотої руди, виданих суданським урядом, і записи реєстрацій літака очільника групи “Вагнер” Пригожина. 

Завдяки цим документам та поспілкувавшись на умовах анонімності з низкою посадовців у західних урядах та Судані журналісти з’ясували, що “вагнерівці” Пригожина таємно контролюють видобуток золота в штатах Судану. Західні високопосадовці переконані, що це суданське золото через різні механізми контрабанди та відмивання коштів завозять до Росії, приховано поповнюючи урядові золото-валютні резерви. 

Історія російської присутності в Судані сягає 2017 року, коли в Сочі для зустрічі з Путіним прилетів тодішній президент Судану Омар Хасан аль-Башир. Суданський правитель втрачав свій вплив і владу в країні, тож він запропонував Путіну доступ до родовищ корисних копалин, морського узбережжя та кордонів Судану в обмін на збройну допомогу від Росії.

Омар Хасан аль-Башир та Владімір Бутін

Як указують записи польотів літаків, відразу після цієї зустрічі в Судані зареєстрували видобувну компанію Meroe Gold, яка оплатила перельоти з Росії до Судану геологів і фахівців з мінералогії. Компанію очолює росіянин Михайло Потепкін, який перед цим керував “Інститутом вивчення інтернету”, відомим також як “фабрика тролів” Кремля. І проти Потепкіна, і проти Пригожина уряд США запровадив санкції 2020 року за втручання в президентські вибори.

Відразу після появи компанії Meroe Gold, у 2017 році, до Судану прибула низка російських військових офіцерів, які розпочали освоєння морських портів на узбережжі Червоного моря в Судані. Росія прагне використовувати ці порти для забезпечення своїх військових кораблів.

Російський військовий корабель на рейді в Порт-Судані

За перші 18 місяців існування Meroe Gold російська митниця оформила 131 посилку з Росії до Судану, насамперед устаткування для шахтарів і будівельні матеріали, але також військові вантажівки, бронетранспортери й два транспортних гелікоптери. Проте серед цих документів російські митники зареєстрували відправлення до Судану вінтажної автівки Cadillac Series 62-го випуску 1956 року.

Журналісти підтвердили вищезгадані факти з цих документів, якими поділилися з розслідувачами джерела у “Вагнері”, під час розмов з урядовцями й власниками видобувних компаній у Судані.

Журналісти NYT спробували відвідати видобувні потужності біля містечка Аль-Ібадійя на берегах Нілу, яке контролює фірма Meroe Gold. Спершу журналістів впустили, де з ними розмовляв інженер-суданець Ахмед Абдельмонейм. Він хвалив стандарти безпеки праці та забезпечення робітників та показав, що на заводі працювали 70 росіян і 30 суданців. Однак за кілька хвилин приїхав мінівен з росіянином у шортах і футболці кольору хакі. Він забрав Абдельмонейма, а журналістів попросили залишити територію.

Місцеві робітники кажуть, що росіяни платять щедро їм за знайдену руду в пустелі, приблизно $3600 за 9 тонн руди у вантажівці.

Західні й суданські посадовці розповіли, що близько 70% усього золота, яке видобувають у Судані, вивозять контрабандою через Об’єднані Арабські Емірати. Найімовірніше, росіяни також вивозять видобуте золото через ОАЕ, не сплачуючи податків та плати за концесію. Видобувну галузь, за словами суданських урядовців, повністю контролює оточення генерала Хамдана.

Один з колишніх посадовців в антикорупційній установі Судану розповів журналістам, що з лютого до червня 2021 року антикорупційні посадовці в Судані зафіксували 16 російських вантажних літаків, які прилетіли з авіабази в Латакії в Сирії до аеродрому в Порт-Судані. 

23 червня 2021 року силовики хотіли перевірити, що вивозять у цих літаках. Коли вони на борту вже відкривали ящики, з Хартума надійшла пряма вказівка від генерала аль-Бурхана дати спокій літакам і нічого не перевіряти. Літак перевезли до закритої військової зони аеродрому, а за кілька годин судно вилетіло до Латакії в Сирії.

У жовтні 2019 року, після чергового військового перевороту, цей антикорупційний орган, у якому працював співрозмовник журналістів, розпустили.

Крім того, російські геологи цього року відвідували регіон Дарфур на заході Судану, де є родовища урану. І посадовці на Заході та штаб-квартири ООН переконані, що росіяни намагаються налагодити видобуток і контрабанду урану до Росії для атомних електростанцій та озброєння. Сам генерал Хамдан та його оточення причетні до громадянської війни в Дарфурі на початку 2000-х років, під час якої загинули сотні тисяч цивільних осіб.

Видання зауважують, що росіяни зацікавлені не лише в незаконному видобутку мінералів у Судані та утриманні морських портів, але й у політичному контролі. У квітні 2019 року суданські військові вчинили збройний заколот проти президента аль-Башира й заарештували його. Відразу після заколоту до столиці Судану Хартума прилетів приватний літак Пригожина з кількома високопосадовцями міноборони РФ. Назад до Москви на літаку полетіли представники нового режиму в Судані, зокрема брат генерала Хамдана, що очолив переворот. 

Після їхнього повернення Meroe Gold оформила 5 червня 2019 року відправлення з Росії до Судану 13 тонн поліцейських шоломів, щитів, кийків і різних інструментів для придушення протестів. Тоді суданські силовики розігнали мирні демонстрації в центрі Хартума проти військової диктатури в країні, вбивши 120 мітингувальників.

Окрім цього, журналісти також дізналися, що Пригожин відкрито надає гуманітарну допомогу від свого імені бідним верствам населення в Судані й дітям. Його прізвище та повідомлення “З Росії з любов’ю” вказано на пачках рису, цукру і бобових. У 2021 році до мусульманського свята Рамадану Пригожин привіз до Судану 198 тонн харчових продуктів для гуманітарної допомоги населенню країни.

У відповідь на запит New York Times Пригожин сказав, що не має жодного стосунку ані до Meroe Gold, ані до так званої групи “Вагнер”, в існуванні якої він “сумнівається”. Свою участь у гуманітарній допомозі для регіону він пояснює “робочими, товариськими та сексуальними стосунками” з однією з громадянок Судану, яка працює в благодійній організації.

Генерал Хамдан прилітав до Москви 24 лютого – вже після початку широкомасштабної війни Росії проти України. Тим часом у Судані поблизу російського комбінату, а також у Хартумі протестувальники виступають проти зв’язків Хамдана з Росією, а в соцмережах анонімні блогери поширюють інформацію про контрабанду росіянами суданського золота за кордон.

Як відомо, Російська Федерація під час повномасштабного вторгнення в Україну вчиняє геноцид проти українського народу, який супроводжується фільтрацією населеннявоєнними злочинами та злочинами проти людяності.  

Нагадаємо, з 24 лютого до 26 травня Управління Верховного комісара ООН з прав людини зафіксувало 8 766 випадків загибелі або поранення цивільних осіб у контексті збройного нападу Росії на Україну. Із цієї кількості 4 031 загиблий, з них 261 дитина. 4 735 отримали поранення, з яких 406 дітей, переважно внаслідок обстрілів і авіаударів. В ООН наголошують, що реальні втрати набагато вищі.

Зруйнована внаслідок обстрілу російськими ракетами частина будівлі загальноосвітньої школи №2 м. Новгород-Сіверський Чернігівської області
Повномасштабне вторгнення Росії в Україну змусило 6,5 мільйона людей утекти за кордон. Згідно з оцінкою Міжнародної організації з міграції ООН (МОМ), ще 7,7 мільйона громадян України вважаються внутрішньо переміщеними особами, тобто вони залишилися в країні, але були змушені виїхати з власного будинку.
 
У “Крим SOS” повідомляють, що з початку повномасштабного вторгнення в РФ опинилися понад 1,2 мільйона людей, щонайменше 200 тисяч з яких – діти. До цієї статистики входять як ті, яких окупаційні військові примусово депортували, так і ті, хто змушений був виїхати з безпекових міркувань.
 
Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар напередодні закликала ООН підтримати створення трибуналу щодо злочину агресії Росії проти України. Вона наголосила, що якщо за злочини не карають, а винних не притягують до відповідальності, то вони будуть ще більшими. Джеппар переконана, що навіть коли президент РФ Володимир Путін програє свою війну, бізнес із Росією має бути неможливим, доки винних не буде притягнуто до відповідальності за злочини в Україні. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter