РФ готова віддати тіла загиблих в Оленівці “після закінчення розслідування” – Омбудсман

Дата: 02 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

Російська сторона погодилася віддати тіла військовополонених, які загинули внаслідок вибуху в Оленівці, але “після закінчення розслідування”.

Про це в ефірі телемарафону повідомив Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець.

Фото: Reuters

“Можу повідомити, що ми отримали сигнал, що росіяни готові повернути тіла наших героїв, але таке формулювання, що після закінчення розслідування. На уточнення, скільки треба часу для розслідування, ми відповіді поки не отримали. Але ми чекаємо”, розповів Лубінець.

За його словами, коли наші військовослужбовці потрапляють у полон, Міжнародний комітет Червоного Хреста на запити України з’ясовує імена полонених. Надалі вони та ООН гарантують полоненим безпеку і повернення їх додому через обмін. 

“На мій запит дати список стосовно того, що відбувається з конкретними “азовцями”, я отримав відповідь, що всю інформацію стосовно військовослужбовців отримають виключно родичі. Я можу як Омбудсман отримати лише загальну інформацію щодо загиблих і поранених”, додав Лубінець.

Уповноважений також зазначив, що під час неофіційного спілкування представники Червоного Хреста запевнили, що “роблять усе, щоб надати родичам інформацію”.

Нагадаємо, що 31 липня російські окупанти не допустили представників Червоного Хреста до колонії з українськими військовополоненими в Оленівці, де нещодавно стався вибух. В організації кажуть, що продовжують шукати способи отримати доступ до українських військовополонених.

МКЧХ пропонує медичну допомогу пораненим військовослужбовцям, які перебувають у полоні, евакуацію важко поранених і допомогу в ідентифікації загиблих. Також організація заявила про готовність підтримати повернення останків рідним.

Раніше ZMINA повідомляла, що 29 липня патронатна служба “Азова” підтвердила загибель своїх полонених бійців внаслідок обстрілу колонії в окупованій Оленівці Донецької області. Генштаб ЗСУ зазначив, що Росія здійснила артобстріл колонії, щоб приховати катування і вбивства полонених, а також звинуватити ЗСУ в скоєнні “воєнних злочинів”. А за інформацією Медійної ініціативи за права людини, у колонії в Оленівці стався вибух, а не обстріл.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter