Джерела правозахисників кажуть, що у колонії в Оленівці стався вибух, а не обстріл

Дата: 29 Липня 2022
A+ A- Підписатися

У колонії в Оленівці Донецької області, де російські військові утримують полонених українців, ймовірно, стався вибух, а не обстріл. 

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє Медійна ініціатива за права людини. 

Оленівська колонія. Фото: скриншот Google Maps

Про обстріл колонії говорять як представники російського міністерства оборони, так й у Генштабі ЗСУ. Однак росіяни звинувачують в обстрілі Україну, а Україна – Росію. За даними росіян, загинуло щонайменше чотири десятки полонених.

Джерела правозахисників кажуть, що ввечері 28 липня на території установи було чутно вибух, а вночі й зранку туди приїжджали карети швидкої допомоги.

Інше джерело розповіло, що ніякого обстрілу колонії не відбувалось, а стався саме вибух, оскільки характерного звуку прильоту не було чутно.

“Вибух пролунав ввечері, коли частина військовополонених перебувала біля бараків на вулиці. Після нього всіх загнали в приміщення, але багато хто чув крики ззовні”, – кажуть у МІПЛ. 

Людина, яка перебувала в колонії в Оленівці навесні, розповіла, що на території є щонайменше шість великих двоповерхових бараків з окремими кімнатами, і це — капітальні споруди, які розташовані поряд. Мова йде про п’ять чоловічих та один жіночий, в яких могли утримувати приблизно 200 осіб.

Приблизний план території Оленівської колонії, наданий МІПЛ

Але, за словами цього свідка, жоден з описаних ним бараків не схожий на той, який показали на відео росіяни.

“Я можу лише сказати, що паркан на одному з кадрів на відео схожий на той, що був у Оленівці”, – уточнює він.

Ще одне джерело стверджує, що барак, про який йдеться і де й стався вибух, не використовували для утримання полонених, а розташований він на відстані приблизно 300 метрів від основної групи бараків. Саме туди напередодні привезли близько двохсот «азовців», захоплених росіянами в Маріуполі.

Де їх утримували з середини травня, коли відбулась так звана евакуація з “Азовсталі”, наразі невідомо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter