Режим Лукашенка засудив колишнього головного редактора телеграм-каналу Nexta до восьми років колонії

Дата: 03 Травня 2023
A+ A- Підписатися

У Білорусі до восьми років колонії засудили опозиційного журналіста, одного з засновників телеграм-каналу Nexta Романа Протасевича. 

Про це повідомляє білоруське державне видання “Белта”.

Роман Протасевич. Фото: “Белта”

Окрім Протасевича вироки заочно оголосили засновнику Nexta Степану Путилу та колишньому редактору Яну Рудику. Їх засудили до 20 та 19 років колонії відповідно.

Чоловіків звинувачували в образі та наклепі щодо лідера білоруського режиму Олександра Лукашенка, розпалюванні соціальної ворожнечі, створенні та керівництві екстремістським формуванням.

Загалом їм закидають скоєння щонайменше 1586 злочинів. Всього в обвинуваченні було 13 статей кримінального кодексу в Путила, 12 – у Рудика і 9 – у Протасевича.

Згідно з обвинуваченням, з 2020 року чоловіки, перебуваючи переважно в Польщі, “виконували загальний план змови з метою захоплення держвлади в Білорусі неконституційним шляхом”, а саме публікували на телеграм-каналах Nexta та “Білорусь головного мозку” інформаційні матеріали, які нібито мали деструктивні цілі.

Окрім позбавлення волі, обвинувачені мають виплатити понад 30 мільйонів білоруських рублів (11,9 мільйона доларів) як компенсацію “майнової шкоди”.

Путило та Рудик перебувають за межами Білорусі, тому їхні справи розглядали заочно.

На засіданні був присутній лише Протасевич. Запобіжний захід для нього у вигляді домашнього арешту залишили без змін до набрання вироком законної сили.

Водночас у термін покарання зарахують час тримання під домашнім арештом – із 22 червня 2021 року до дня набрання чинності вироком з розрахунку відповідності двох днів домашнього арешту одному дню позбавлення волі.

Також врахують і термін утримання під вартою – з 23 травня до 21 червня 2021 року (один день утримання під вартою відповідатиме півтора дня позбавлення волі).

Відповідно до вироку, майно Протасевича, зокрема штатив, навушники, об’єктиви, залишили під арештом.

Раніше ZMINA писала, що у квітні Протасевичу висунули нове звинувачення у повторному керівництві “екстремістським формуванням”, а саме адміністрування телеграм-каналу “Беларусь головного мозга”.

Нагадаємо, Протасевича та його дівчину, росіянку Софію Сапегу, білоруські силовики затримали 23 травня 2021 року. Через нібито повідомлення про мінування вони примусили зробити посадку в аеропорту Мінська літак ірландської авіакомпанії Ryanair, який прямував з Афін до Вільнюса. 

Канал Nexta був основним джерелом інформації про білоруські протести, які почалися в серпні 2020 року, після фальсифікації президентських виборів у Білорусі. Пізніше режим Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Згодом білоруські правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Наприкінці червня затриманих перевели під “домашній арешт”. 8 липня Протасевич завів акаунт у твіттері, стверджуючи, що зробив це добровільно й обіцяє бути постійно на зв’язку.

У січні 2022 року журналіст повідомив, що його відпустили з-під домашнього арешту.

Згодом Протасевич назвав себе “ідейним дурником” та заявив, що альтернативи Лукашенку як президенту Білорусі немає.

У травні 2022 року Софію Сапегу засудили до шести років колонії. Її визнали винною за двома статтями – розпалювання ворожнечі та незаконного збирання інформації про приватне життя.

У січні 2023-го їй відмовили в помилуванні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter