Політув’язнену Софію Сапегу засудили у Білорусі до 6 років колонії

Дата: 06 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Гродненський обласний суд у Білорусі засудив до шести років колонії політув’язнену та громадянку Росії Софію Сапегу. Її разом з іншим політв’язнем Романом Протасевичем у травні минулого року затримали у Мінську після примусової посадки літака Ryanair.

Про це повідомили у правозахисному центрі “Вясна”. 

Фото: Vadzim Yakubionak/BelTA

Справу Сапеги слухали з 28 березня у закритому режимі.

Її визнали винною за двома статтями щодо розпалювання ворожнечі та незаконного збирання інформації про приватне життя. За версією слідчих, вона разом з іншими особами, зокрема іноземними громадянами, адмініструвала неназвані телеграм-канали, діяльність яких була, серед іншого, спрямована на дискредитацію чинної влади Білорусі та її правоохоронного блоку.

Загалом у телеграм-канал розмістили персональні дані не менше ніж 238 осіб, серед яких силовики, прокурорські працівники, судді та держслужбовці. 

Окрім ув’язнення, Сапега має виплатити компенсацію моральної шкоди у сумі 167,5  тисячі білоруських рублів, або близько 65 тисяч доларів, та держмито у понад 7 тисяч рублів за цивільними позовами. 

Торік влітку Сапегу разом з Протасевичем перевели під домашній арешт, але 6 травня під час засідання її взяли під варту. Відбуватиме покарання вона в колонії загального режиму.

За даними джерел BBC, оскаржувати вирок Сапега, найімовірніше, не буде і попросить Олександра Лукашенка про помилування, однак до цього вона має погасити всю суму завданих потерпілим збитків.

Якщо ж її не помилує Лукашенко, то вона може попросити відправити її до Росії для відбування покарання. У такому разі, за словами її адвоката Антона Гашинського, там її може помилувати Володимир Путін. Перед етапуванням у російську колонію дівчині мають перерахувати термін відповідно до російського Кримінального кодексу, що вплине на тривалість покарання, а також її можуть випустити умовно-достроково. 

Нагадаємо, що попри російське громадянство Сапега майже все життя проживала у Білорусі, а останні роки – у Литві. Там вона вчилась в магістратурі Європейського гуманітарного університету (ЄГУ) у Вільнюсі за програмою “Міжнародне право і право Європейського Союзу”. У країні вона мала тимчасову посвідку на проживання. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter