“Репортери без кордонів” засудили етапування фізично ослабленої Ірини Данилович з Криму до РФ і вимагають її звільнення

Дата: 28 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Громадянську журналістку, правозахисницю Ірину Данилович, фізично ослаблену більш ніж роком ув’язнення в окупованому Криму, 24 липня етапували з півострова в Росію: “Репортери без кордонів” (RSF) засудили це незаконне рішення і вимагають негайно звільнити журналістку.

Про це йдеться на сайті RSF.

Ірина Данилович. Фото з соцмереж

Данилович 24 липня доправили до в’язниці в російському Краснодарі, який розташований приблизно в десяти годинах їзди від її попереднього місця тримання — міста Сімферополь у Криму. 

Це сталося всього за кілька днів після того, як спеціальний доповідач ООН закликав Росію звільнити політув’язнену.

Ірину мали етапувати ще 17 липня, але відклали етапування через вибух на Керченському мосту.

“Етапування до Росії, яке є одним із методів політичних репресій, що тривають на півострові з 2014 року, загрожує іншим журналістам, ув’язненим у Криму. Ми засуджуємо цей метод, який порушує Женевську конвенцію і спрямований на ізоляцію журналістки від її рідних та адвокатів. Ірина Данилович та її українські колеги, ув’язнені на окупованій території та в Росії, мають бути негайно звільнені”, — сказала голова офісу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Нагадаємо, Ірина Данилович — медсестра, громадська активістка, правозахисниця з Феодосії, співпрацювала з виданням “INжир media” та правозахисним проєктом “Кримський процес”. Жінка захищала інтереси медпрацівників на півострові: увійшла до незалежної профспілки, багато писала про порушення їхніх прав, наприклад про недоплати за роботу з ковідними пацієнтами.

Співробітники ФСБ викрали її 29 квітня і до 7 травня утримували жінку в підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Її допитували на поліграфі, чинили психологічний тиск: обіцяли вивезти в ліс, до Маріуполя і годували один раз на день. Про це також вона заявляла в незаконному “суді” у Феодосії.

Попри обурення міжнародної правозахисної спільноти, 28 грудня 2022 року так званий “Феодосійський міський суд” оголосив вирок громадянській журналістці Ірині Данилович. За нібито “зберігання вибухових речовин” її засудили до семи років позбавлення волі й 50 тисяч рублів штрафу.

Згодом покарання їй “пом’якшили”, зменшивши на один місяць: 6 років 11 місяців ув’язнення.

Данилович практично втратила слух в СІЗО Сімферополя. У неї розвинувся отит, з’явилися запаморочення та головні болі, які супроводжуються постійним шумом та болем у вухах.

Щоб домогтися медичної допомоги, вона оголосила голодування, але за 10 днів припинила його, повіривши обіцянкам адміністрації СІЗО. Раніше Броніслав Данилович розповідав “Кримській солідарності”, що керівництво СІЗО та начальник медслужби так і не надали їй медичної допомоги в необхідному обсязі.

За нормами міжнародного права, жителі окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, що забороняють, зокрема, їхнє переміщення на територію держави-окупанта чи за кордон. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Сумний хрестоматійний приклад російського “правосуддя” в Криму — доля Ірини Данилович — привернула увагу Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), який наразі розглядає скаргу на незаконне затримання журналістки, подану громадською правозахисною організацією “КримSOS”.

Ця скарга співзвучна зі скаргою, поданою у вересні RSF до Міжнародного кримінального суду (МКС) та до Офісу генпрокурора України щодо насильницького позбавлення волі, свавільного утримання під вартою та порушення прав Данилович на справедливий судовий розгляд.

У RSF наголосили, що окупація Криму Росією значно погіршила та ускладнила роботу місцевих журналістів. Репресії з боку окупаційної влади посилилися після вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Як і Данилович, кримськотатарський журналіст Ремзі Бекіров, засуджений у 2022 році до 19 років позбавлення волі за “тероризм”, також був етапований до Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter