“Репортери без кордонів” створили безпекову платформу для журналістів

Дата: 29 Липня 2021
A+ A- Підписатися

“Репортери без кордонів” (RSF) запустили інформаційну та самонавчальну платформу з питань фізичної безпеки, кібербезпеки та професійної практики для журналістів.

Наразі вона доступна англійською та китайською мовами за адресою training.rsf.org, уточнюється в повідомленні RSF.

Джерело: pixabay.com

Ресурс призначений для медійників, які висвітлюють ситуацію з COVID-19, а також питання фізичної та кібербезпеки, публікують матеріали про психічне здоров’я та з правових питань.

Платформа, зокрема, містить вичерпну інформацію про ізраїльське шпигунське програмне забезпечення Pegasus, яке використовувалося для стеження за 50 тис. мобільних телефонів, серед власників яких були щонайменше 180 журналістів.

Також тут є відеозаписи із серії навчальних занять, проведених RSF, й електронна версія посібника з безпеки журналістів для RSF, опублікована в співпраці з ЮНЕСКО.

“Платформа доповнює навчальні програми, які проводять RSF, і спрямована на ефективніше розв’язання щораз більших проблем безпеки незалежних журналістів”, – сказав голова бюро RSF у Східній Азії Седрік Альвіані

RSF впроваджує навчальні програми з безпеки вже майже 10 років. Також організація пропонує допомогу професійним журналістам у разі погроз, переслідування або затримання.

Раніше “Репортери без кордонів” закликали прем’єр-міністра Ізраїлю Нафталі Бенета припинити дозвіл на експорт шпигунського програмного забезпечення Pegasus виробництва місцевої компанії NSO Group, за допомогою якого влада низки країн стежила за десятками тисяч політиків, журналістів і правозахисників.

До розслідувачів із 16 редакцій і правозахисних організацій Amnesty International та Forbidden Stories потрапив список з 50 тис. телефонних номерів, за чиїми власниками, імовірно, стежили. Серед більш ніж тисячі ідентифікованих осіб виявилися громадяни Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини, Азербайджану та інших країн.

Водночас у NSO Group заявили, що клієнти фірми – це лише офіційні державні організації: правоохоронні органи та спецслужби перевірених урядів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter