“Репортери без кордонів” закликали Ізраїль заборонити експорт програми-шпигуна Pegasus

Дата: 21 Липня 2021
A+ A- Підписатися

“Репортери без кордонів” (RSF) закликали прем’єр-міністра Ізраїлю Нафталі Бенета припинити дозвіл на експорт шпигунського програмного забезпечення Pegasus виробництва місцевої компанії NSO Group, за допомогою якого влада низки країн стежила за десятками тисяч політиків, журналістів і правозахисників.

Про це повідомляється на сайті міжнародної правозахисної організації.

Джерело: pixabay.com

Як і продаж зброї, рішення про експорт цифрових технологій є відповідальністю урядів, які не можуть закривати очі на шкідливі наслідки їхнього використання, особливо коли вони використовуються для переслідування дисидентів та критиків у всьому світі”, – йдеться в повідомленні.

На переконання правозахисників, навіть якщо ізраїльська влада відіграє лише опосередковану роль, вона не може уникнути відповідальності, оскільки надає NSO Group та іншим компаніям, що спеціалізуються на технологіях спостереження, ліцензії на експорт, необхідні для продажу іноземним урядам.

До того ж зв’язок між експортом та зовнішньою політикою Ізраїлю чітко простежується, йдеться в повідомленні.

“Серед провідних клієнтів цієї технології (мається на увазі програма Pegasus. – Ред.) – Об’єднані Арабські Емірати та Марокко, які встановили офіційні дипломатичні відносини з Ізраїлем у 2020 році. Саудівська Аравія, інший покупець Pegasus, не має офіційних дипломатичних відносин з Ізраїлем, але, за повідомленням New York Times, ізраїльський уряд уповноважив NSO Group вести бізнес із владою країни попри вбивство Джамаля Хашоггі”, – заявили правозахисники.

На думку генерального секретаря RSF Крістофа Делуара, дозвіл урядам встановлювати “шпигунське програмне забезпечення, яке використовується на практиці для моніторингу сотень журналістів та їхніх джерел у всьому світі, створює велику демократичну проблему”.

“Ми закликаємо прем’єр-міністра Ізраїлю Нафталі Бенета ввести негайний мораторій на експорт технологій спостереження, поки не буде встановлена ​​захисна нормативна база”, – наголосив він.

Про те, що за активістами, правозахисниками, журналістами та політиками роками могли роками стежити за допомогою шпигунської програми, розробленої NSO Group, стало відомо 18 липня після оприлюднення результатів тривалого журналістського розслідування “Проєкт Pegasus”.

Програма-шпигун здатна миттєво встановитися на телефон жертви: для цього досить лише один раз натиснути на отримане від зловмисників посилання.

До розслідувачів із 16 редакцій і правозахисних організацій Amnesty International та Forbidden Stories потрапив список з 50 тис. телефонних номерів, за чиїми власниками, імовірно, стежили. Серед більш ніж тисячі ідентифікованих осіб виявилися громадяни Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини, Азербайджану та інших країн.

Водночас у NSO Group заявили, що клієнти фірми – це лише офіційні державні організації: правоохоронні органи та спецслужби перевірених урядів.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter