Спецслужби низки країн могли роками стежити за активістами та журналістами за допомогою програми-шпигуна – ЗМІ

Дата: 19 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Влада низки авторитарних держав і спецслужби могли роками стежити за активістами, правозахисниками, журналістами та політиками за допомогою шпигунської програми, розробленої ізраїльською фірмою NSO Group.

Про це повідомляє DW з посиланням на результати тривалого журналістського розслідування “Проєкт Pegasus”, які були оприлюднені 18 липня німецькими ЗМІ, що брали в ньому участь.

Джерело: pixabay.com

До розслідувачів із 16 редакцій і правозахисних організацій Amnesty International та Forbidden Stories потрапив список з 50 тис. телефонних номерів, за чиїми власниками, імовірно, стежили.

Серед більш ніж тисячі ідентифікованих власників виявилися політики, адвокати, журналісти, правозахисники з Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини, Азербайджану та інших країн.

Незалежні IT-експерти, дослідивши 44 випадково обраних телефони, на 37 з них знайшли сліди шпигунської програми Pegasus, яка здатна миттєво встановитися на телефон жертви. Для цього досить лише один раз натиснути на отримане від зловмисників посилання.

Водночас у NSO Group заявили, що клієнти фірми – це лише офіційні державні організації: правоохоронні органи та спецслужби перевірених урядів.

Ми хотіли б підкреслити, що NSO продає свої технології лише з єдиною метою – рятувати життя за допомогою запобігання злочинам та терористичним актам. NSO не експлуатує системи й не має видимості даних”, – йдеться в повідомленні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що французьку філію шведської компанії IKEA оштрафували на 1 млн євро через шпигування за співробітниками.

Перші докази шпигування в компанії з’явилися ще 2012 року. Тоді медіа опублікували листування директора філії з питань управління ризиками та приватного детектива. Перший надсилав персональні дані співробітників, щоб другий потім збирав детальну інформацію про них. На цю роботу з бюджету витрачали 500–600 тисяч євро на рік.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter