“Репортери без кордонів” визначили світових ворогів преси

Дата: 10 Травня 2016
A+ A- Підписатися

Напередодні Дня свободи преси “Репортери без кордонів” (RSF) запустили іронічну кампанію “Великий рік для цензури” про 12 глав держав, які відзначилися “перемогою” над свободою преси. 

Кампанія фокусується на лідерах 12 країн, які знищили свободу ЗМІ у своїх державах та запровадили репресивні кампанії проти журналістів. 

“Гранати, скинуті на радіостанції в Бурунді, обстріли журналістів через твіти у Туреччині, масштабна державна пропаганда у Китаї, Росії та Еритреї, ув’язнення блогера та публічне шмагання у Саудівській Аравії, табори військового зразка для затримання журналістів у Таїланді – це лише деякі приклади того, як поводяться ці 12 ворогів свободи преси”, – повідомляють в організації.

До переліку світових лідерів-ворогів свободи ЗМІ увійшли:

  1. Салман ібн Абдул-Азіз Аль Сауд (Саудівська Аравія)
  2. Ісайяс Афеверкі (Еритрея)
  3. Ільхам Алієв (Азербайджан)
  4. Абдель Фаттах Ас-Сісі (Єгипет)
  5. Прают Чан-Оча (Таїланд)
  6. Реджеп Таїп Ердоган (Туреччина)
  7. Кім Чен Ин (Північна Корея)
  8. Аятола Сеєд Алі Хосейні Хаменеї (Іран)
  9. Ніколас Мадуро (Венесуела)
  10. П’єр Нкурунзіза (Бурунді)
  11. Володимир Путін (Росія)
  12. Сі Цзиньпін (КНР)

“Журналістська незалежність підривається як у державних, так і в приватних ЗМІ, в результаті вдосконалення механізмів цензури та контролю за новинами, апаратів пропаганди та ідеологій, які ворожі до журналістики, зокрема, релігійний екстремізм. І в усьому світі олігархи скуповують ЗМІ, піддаючи журналістів тиску, що додається до вже існуючого тиску з боку урядів часто в союзі з провідними корпоративними інтересами”, – йдеться в заяві “Репортерів без кордонів”. 

Раніше “Репортери без кордонів” заявили, що рівень свободи преси у 2015 році різко впав. Згідно з індексом свободи преси, Згідно з індексом, Україна піднялася на 22 сходинки, порівняно з попереднім роком (129). Також Україна набрала 39,1 балів зі 100, тобто, експерти Репортерів зафіксували поліпшення на 6,17 балів, порівняно з попереднім роком. Водночас, вони вказують на “помітні проблеми” для роботи ЗМІ.

За даними Freedom House, рівень свободи ЗМІ у світі найнижчий за 12 років. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter