Район Малої Рогані на Харківщині росіяни обстрілювали фосфорними та термобаричними боєприпасами

Дата: 05 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

На Харківщині в районі села Мала Рогань російські окупанти використовували заборонені фосфорні та термобаричні боєприпаси. 

Про це повідомили в Східному оперативно-територіальному об’єднанні Національної гвардії України.

Фото: фейсбук-сторінка Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України

Застосування таких боєприпасів підтверджують свідчення військових, характерні наслідки обстрілів та захоплена російська техніка, зокрема зарядний пристрій важкої вогнеметної системи ТОС-1А “Солнцепек”, на якій використовують термобаричні боєприпаси. Такі боєголовки руйнують інфраструктуру, серйозно ушкоджують внутрішні органи та спричиняють опіки, що призводить до смерті. Щодо фосфорних боєприпасів, то вони містять білий фосфор, що дуже активно спалахує від контакту з киснем.

За свідченням військових медиків, їм доводилось евакуйовувати бійців, які отримали поранення внаслідок обстрілів і фосфорними, й термобаричними боєприпасами. Багато з них мали опіки, а частина постраждала від наслідків потрапляння парів білого фосфору до дихальних шляхів.

“Я такого раніше не чув і не бачив. Вибухи були дуже гучними, все навколо горіло. Нам знадобились інструменти, бо “медичку” (автомобіль. – Ред.) бригади ЗСУ привалило плитами. Відкопали “богдана”. Повантажили найтяжчих поранених, контужених та тих, які надихалися фосфором, і вивезли в безпечну зону. І потім повернувся вже наш “броньовичок” і знов забрав тих, хто надихався фосфором”, – розповідає військовослужбовець НГУ Сергій

Фото: фейсбук-сторінка Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України
Фото: фейсбук-сторінка Східного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України

Фосфорні боєприпаси окупанти використовували, зокрема, для обстрілу молокозаводу. 

“По молокозаводу, який знаходиться недалеко від Малої Рогані, було випущено три фосфорні снаряди. Там великі руйнування. Дуже неприємна історія – використання такої хімічної зброї”, – розповідає доброволець “Фрайкору” з позивним Макар

У Східному оперативно-територіальному об’єднанні Національної гвардії України наголосили, що знайдені докази надзвичайно важливі для майбутнього міжнародного трибуналу над Російською Федерацією.

Повідомлення про використання Росією в Україні заборонених фосфорних боєприпасів уже надходили з Попасної та Рубіжного на Луганщині, а також Краматорська на Донеччині. Такими ж боєприпасами, ймовірно, обстрілювали й територію Київщини. 

Відомо й про використання Росією в Україні інших заборонених видів зброї, зокрема касетних (123) та некерованих бомб. 

Прочитати про докази використання росіянами невибіркової зброї для атаки на цивільних ви можете за цим покликанням.

Нагадаємо, що коаліція “Україна. П’ята ранку” збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.
 
Зокрема, це умисні вбивства населення, катування і нелюдське поводження, умисне заподіяння тяжких страждань чи серйозного каліцтва, зґвалтування, руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю, примус цивільних осіб чи військовополонених служити в збройних силах РФ, використання населення як “живих щитів”, депортація українців до Росії чи на окуповані нею території Донбасу і Криму, викрадення і незаконні арешти цивільних осіб, взяття заручників, вчинення нападу на військових, які припинили брати участь у воєнних діях, віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста, використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів), використання отруйних речовин, напади на релігійні й культурні установи, розграбування суспільної й особистої власності тощо.
 
Правозахисники просять надсилати інформацію і докази про вказані злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Ознайомтеся з детальною пам’яткою, як фіксувати докази воєнних злочинів і злочинів проти людяності.
 
Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте нас на адресу tp@humanrights.org.ua.
 
Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів Коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, просимо заповнити онлайн-форму.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter