“Радіо Свобода” засудило арешти шістьох своїх журналістів у Білорусі

Дата: 23 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Редакція “Радіо Свобода” засудила тиск на свободу слова в Білорусі, де за ґрати запроторили шістьох співробітників медіа.

Про це повідомили на сайті видання. 

Лише 15 листопада на вулицях Білорусі затримали понад тисячу людей, серед яких було й 23 журналісти.  Під останню хвилю затримань потрапили кореспонденти “Радіо Свобода” – Андрій Рабчик, Андрій Шавлюга, Ігор Корній, Максим Лаврецький і Юлія Коцька.

Рабчика, Шавлюгу і Коцьку затримали за звинуваченням в участі в несанкціонованій акції, що відбулася 15 листопада. Як розповіли в редакції, фактично їх затримали в готельному номері, коли вони готувалися до висвітлення маршу протесту біля мінської станції метро “Пушкінська”.

15 листопада також затримали й Ігоря Корнія. Кореспондента Лаврецького заарештували, коли він виходив з метро 16 листопада, щоб висвітлити події Маршу пенсіонерів. У редакції “Радіо Свобода” зазначили, що всі ці затримання відбулися лише через кілька днів після того, як білоруський суд засудив журналіста служби Олега Груздиловича до 15 діб ув’язнення, визнавши його винним в участі у вуличній акції протесту 25 жовтня, на якій він працював. 

“Білоруська влада затримує наших журналістів і багатьох інших репортерів у Білорусі, намагаючись покарати їх за виконання своєї роботи як об’єктивних свідків подій, що відбуваються в країні після виборів. Ця ганебна тактика не завадить нам використовувати всі можливості, щоб повідомляти білоруському народу важливі новини про порушення прав людини, що тривають у країні”, – заявила виконувачка обов’язків президента “Радіо Вільна Європа” / “Радіо Свобода” Дейзі Сінделар.

За ґратами в Білорусі також уже понад 150 днів залишається консультант “Радіо Свобода” із соціальних мереж Ігор Лосик, якого звинуватили у використанні телеграм-каналу для нібито “підготування до порушення громадського порядку” перед виборами. Рідні кажуть, що чоловіка утримують у нелюдських умовах та не дозволяють побачень. 

Нагадаємо, що протести, спричинені невдоволенням результатами президентських виборів, не вщухають у Білорусі з 9 серпня і до них уже встигли долучитися працівники державних підприємств, шкіл, журналістиколишні посадовці та навіть лауреатка Нобелівської премії Світлана Алексієвич

Відомо, що наприкінці вересня в білоруського опозиційного видання TUT.by забрали статус ЗМІ. Медіа, згідно зі статистикою, охоплює понад 60% користувачів інтернету в країні. Нещодавно білоруські силовики затримали журналістку, яка написала матеріал про вбитого тітушками мінчанина Романа Бондаренка, та лікаря, який розповів їй деталі щодо чоловіка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter