Рада заборонила продавати ліки неповнолітнім

Дата: 15 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада підтримала в другому читанні законопроєкт про заборону продажу лікарських засобів дітям до 14 років. 

Про це повідомили на сайті парламенту.

Фото: з відкритих джерел
Відтепер якщо в провізора виникатиме сумнів щодо віку покупця, то він, згідно з новими правилами, зможе попросити в нього документ, що засвідчує вік.

З ініціативою введення заборони ще в березні поточного року виступила група народних депутатів, серед яких голова Комітету ВР з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Відбулося це невдовзі після того, як у Боярці, що під Києвом, дві учениці сьомого класу на перерві придбали в аптеці знеболювальне, яке відпускається без рецепта, а згодом випили кожна по 40 таблеток. Унаслідок цього одна школярка загинула, а другу забрали до лікарні. 

Саме цей випадок згадували в пояснювальній записці до законопроєкту депутати, обґрунтовуючи необхідність його ухвалення. Вони також наголошували, що, за даними ВООЗ, випадки самогубства з використанням лікарських засобів посідають друге місце в переліку тих, що скоюють у країнах з низьким і середнім рівнем доходу. Водночас близько 60% таких самогубств вчиняють саме неповнолітні. 

Нагадаємо, що за чотири місяці в Україні 126 дітей скоїли суїцид або намагалися це зробити. Найбільше таких фактів зареєстрували в Києві та області, а найчастіше до суїцидальних настроїв, згідно з даними Генпрокуратури, схильні дівчатка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter