За чотири місяці в Україні 126 дітей скоїли суїцид або намагалися це зробити – Мамедов

Дата: 14 Травня 2021
A+ A- Підписатися

За чотири місяці 2021 року 126 неповнолітніх дітей скоїли суїцид або намагалися накласти на себе руки.

Про це в інтерв’ю “Цензор.нет” розповів заступник генпрокурора Гюндуз Мамедов.

Гюндуз Мамедов

За його даними, найбільше таких фактів зареєстровано в Києві та області – 25. Провідні позиції також посідають Рівненська та Одеська області. 

“Цифри просто шокують. Тільки за чотири місяці поточного року і Дані станом на 26 квітня. вже перевищено рівень всього 2020 року за кількістю суїцидів або спроб: 126 неповнолітніх проти 123. Менш ніж за місяць приріст становив понад 24%”, – сказав Мамедов.

Водночас він зауважив, що найчастіше до суїцидальних настроїв схильні дівчатка. З початку року таких фактів було вже 95.

Мамедов повідомив, що серед причин суїцидів та спроб – проблеми в сім’ї, з однолітками, нерозділене кохання і останнім часом вплив інтернету і суїцидальних груп.

За його словами, Офіс генпрокурора намагається змінити підхід до досудового розслідування. Замість констатації насильницької смерті, що в 75% випадків призводить до припинення кримінального провадження, слідчі починають вивчати особистість загиблої дитини, його або її соціальні зв’язки, з’ясовувати, якою мірою особливості характеру могли сприяти вчиненню самогубства, та досліджувати мотиваційні чинники поведінки.

“Ми почали ініціювати проведення посмертних психологічних експертиз. У її межах повністю відновлюється вся життя дитини, останніх років точно, на підставі допитів батьків, оточення, свідків, вивчення медичної карти. Крім перевірки техніки, якою користувалася дитина, проводиться моніторинг соцмереж і активності в них, аналізується тональність текстів, аж до творів у школі. У такий спосіб ти отримуєш не тільки психологічний портрет дитини, на жаль, посмертний, а й відповіді на питання – самогубство це чи доведення до суїциду”, – розповів заступник прокурора. Він додав, що доведення до суїциду – інша кваліфікація і міра відповідальності. Скоєння цього злочину передбачає до десяти років позбавлення волі

Відомство планує ініціювати кримінологічне та соціологічне дослідження, щоб зрозуміти причини негативної статистики, зокрема суїцидів. Наразі Офіс генпрокурора шукає виконавців проєкту. 

Мамедов водночас повідомив, що його відомство також працює над створенням онлайн-каналів довіри в соціальних мережах і месенджерах, як Instagram, Snapchat або Telegram, щоб діти-жертви, свідки злочинів або неповнолітні, які переживають кризу і потребують підтримки, могли оперативно отримати правову, психологічну і медичну допомогу.

“Мені здається, час гарячих ліній минув. Ми повинні швидко і, головне, ефективно підлаштовуватися під зміни. І в цьому разі говорити з дітьми однією цифровою мовою. Нас надихнув досвід наших естонських колег, там уже досить давно працюють web-констеблі. Вони популярні й мають високий рівень довіри не тільки серед неповнолітніх, а й серед дорослого населення”, – додав він. 

Нагадаємо, у березні поліція Дніпропетровської області викрила “групу смерті”, яку створила неповнолітня школярка, та запобігла спробі вчинення суїциду з боку неповнолітньої дівчини в Кривому Розі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter