У Кривому Розі викрили школярку, яка створила “групу смерті” в телеграмі

Дата: 05 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Поліція Дніпропетровської області викрила діяльність так званої групи смерті та запобігла спробі вчинення суїциду з боку неповнолітньої дівчини в Кривому Розі.

Про це повідомили у відомстві. 

У телеграм-каналі, який, за попередньою інформацією, створила 15-річна криворіжанка, на момент створення було понад 500 учасників. Однак, коли адміністратор почав давати завдання учасникам заподіювати собі тілесні ушкодження, у ньому залишилося 13 осіб. Вони мали надсилати фото поранень, після чого отримували наступні інструкції. Таких завдань, як повідомили в поліції, могло бути більш ніж п’ять на день. 

3 березня слідчі провели обшук за місцем мешкання 15-річної дівчини, яка давала завдання учасникам каналу та була його адміністраторкою. У неї вилучили мобільні телефони, планшет і ноутбук. За попередньою інформацією поліцейських, наступного дня школярка планувала вчинити самогубство.

Вилучені в мешканки Кривого Рогу планшет, ноутбук та телефони. Фото: Нацполіція

За цим фактом слідчі розпочали кримінальне провадження за статтею “Доведення до самогубства”. 

Відомо, що про так звані групи смерті в Україні вперше заговорили у 2016–2017 роках. Діти, яких врятували від самогубства, розповідали, що реєструвались у смертельних групах у російській соцмережі “Вконтакті” з цікавості, але коли хотіли вийти з гри, то їм надходили погрози та залякування. 

На початку поточного року журналістка видання “Тиждень” провела в “групі смерті” 10 днів. Після свого експерименту авторка констатувала, що, коли на території України заборонили вконтакті, смертельні квести перемістились у месенджер “Телеграм”, а тому їх значно складніше знайти як самим підліткам, так і правоохоронцям.

Останнім часом у різних регіонах країни частіше почали говорити про “групи смерті” через низку смертей підлітків. Так, наприкінці лютого в Кропивницькому 14-річна дівчина впала із сьомого поверху недобудови. Від отриманих травм школярка померла, а поліція почала розслідувати її смерть як самогубство. 

Фото: Нацполіція

Незадовго до цього, 17 лютого, на вулиці Архітектора Вербицького в Києві 15-річна дівчина випала з балкона на 16-му поверсі та загинула на місці. За день до цього 13-річна дівчинка, місцева мешканка цього ж району, впала з балкона 14-го поверху і також померла на місці. Загалом з початку лютого в столиці відомо про щонайменше чотири схожих випадки в Дарницькому, Голосіївському та Шевченківському районах.

Ще в січні з вікна 15-го поверху в селищі Чайки, що неподалік міста, випав 10-річний хлопчик. Дитина загинула на місці. До цього в Броварах з 15-го поверху новобудови випав 18-річний курсант Національної академії внутрішніх справ, який також загинув.

У лютневій смерті школярки в Боярці, яка виплила 40 таблеток прямо в туалеті школи, також винуватили смертельну гру з тіктоку. Однак фактчекери, які шукали відео за хештегами про смертельну гру в тіктоці та інстаграмі, не знайшли їх.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter