Рада в першому читанні прийняла закон, який надає правовий статус людям без громадянства

Дата: 05 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, який вводить процедуру визнання особою без громадянства, що надає можливість для таких людей законно перебувати на території України та реалізовувати свої права.

Як повідомляє сайт парламенту, за законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання особою без громадянства» №2335 проголосував 361 депутат.

Перед прийняттям закону виступив голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець.

За його словами, проєкт закону є актуальним, оскільки на цей час в Україні відсутнє законодавче визначення процедури надання особі статусу особи без громадянства. Створення згаданої процедури дозволить людям без громадянства отримати документ, що посвідчує їхню особу та підтверджує законність проживання на території України – посвідку на тимчасове проживання та посвідчення особи без громадянства для виїзду за кордон, а за умови проживання на території України у зазначеному статусі понад 2 роки – отримати дозвіл на імміграцію та посвідку на постійне проживання.

З цією метою у Законі України «Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства» зокрема:

  •  удосконалюється визначення терміну «особа без громадянства», що буде узгоджуватись із терміном «апатрид», визначеним Конвенцією про апатридів;
  • дається визначення термінів «дитина, розлучена із сім’єю», її «законні представники»; передбачається, що із заявою про визнання особою без громадянства, має право звернутися особа незважаючи на законність чи незаконність її перебування на території України;
  • особи, яких визнали особами без громадянства за законом та які отримали посвідку на тимчасове проживання, вважатимуться такими, які на законних підставах тимчасово проживають на території України на період до отримання посвідки на постійне проживання чи набуття громадянства України; 
  • пропонується доповнення новою статтею 61, якою визначається процедура визнання особою без громадянства.

Лубінець повідомив, що його комітет рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Прийняття законопроекту також підтримали Державна міграційна служба України, Управління Верховного Комісару у справах біженців ООН, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, правозахисні організації.

Нагадаємо, У 2013 році Україна приєдналася до двох конвенцій ООН щодо безгромадянства. Однак нормативно-правова база країни з цього питання не була приведена у відповідність з їхніми положеннями.

УВКБ ООН та українські правозахисні організації неодноразово закликали українську владу вирішити проблему осіб без громадянства.

За даними УВКБ ООН, в Україні проживає понад 33 тисячі осіб без громадянства або осіб з невизначеним громадянством. Вони залишаються абсолютно невидимими для держави, що призводить до порушення їхнього права на належний рівень життя, права на освіту, на медичну допомогу та інші базові права, призводить до зубожіння.

“Більшість осіб без громадянства з невизначеним правовим статусом перебувають на межі крайньої нужденності та не мають можливості оплатити послуги правових експертів та адвокатів. Крім того, доволі часто невизначеність та невідповідність міжнародним стандартам українського законодавства призводить до глухого кута – ситуації, коли особа не має фактичної можливості зібрати визначені державою документи. Наприклад, такою перепоною є відсутність процедури встановлення особи без громадянства, яка втратила свої документи”, – зазначала адвокат Юлія Лісова.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter