В ООН чекають від України механізму ідентифікації людей без громадянства наступного року

Дата: 29 Грудня 2015
A+ A- Підписатися

Верховний комісар ООН у справах біженців в 2016 році активно підтримуватиме законопроект “Про внесення змін до закону “Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”.

Про це заявив представник УВКБ ООН в Україні Дмитро Кличко, передає кореспондент Центру інформації про права людини.

За його словами, цей документ необхідно ухвалити з тим, щоб люди без громадянства, які не мають законних підстав перебування в Україні, могли пройти процедуру ідентифікації в державних органах. 

Як відомо, якщо статус осіб без громадянства є невизнаним і вони не мають відповідних документів, то це призводить до абсолютної “відсутності прав” та цілковитого їх зубожіння. 

Дмитро Кличко каже, що в ООН шкодують, що після приєднання України у 2013 році до двох конвенцій щодо безгромадянства нормативно-правова база країни досі не приведена у відповідність з їхніми положеннями. Він вказує на позитивні приклади Молдови та Грузії, які вже розробили відповідні механізми.

“Ми бачимо, що останній перепис населення був у 2001 році. На той момент 82 тисяч людей заявили, що вони є людьми без громадянства. Наступний перепис населення, згідно з розпорядженням Кабміну, перенесений із 2016 на 2020 рік”, – каже представник УВКБ ООН.

Він закликав громадськість підтримати цей законопроект.

“Нам потрібна буде підтримка громадськості, аби цей законопроект прийняла Верховна Рада. Потім потрібна підтримка громадськості, аби постановою Кабміну був закріплений конкретний механізм ідентифікації людей без громадянства. Тому що якщо ці два кроки будуть зроблені, тоді можна буде робити той мепінг, тобто виявлення на місцях таких людей”, – вважає Дмитро Кличко.

Нагадаємо, раніше українські правозахисники закликали владу вирішити проблему людей без громадянства.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter