Рада провалила перейменування трьох сотень населених пунктів, серед яких остання згадка про СРСР на Львівщині

Дата: 18 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Попри рекомендацію Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування ухвалити в цілому проєкт постанови “Про перейменування окремих населених пунктів та районів”, парламент провалив голосування. 

Про це йдеться у висновку комітету та в телеграм-каналі нардепки Ірини Геращенко

Червоноград на Львівщині. Фото: chervonograd.city

Авторами проєкту є низка парламентарів, серед яких Олена Шуляк, Роман Лозинський, Лариса Білозір, Ігор Гузь та інші.

Документ передбачає перейменування населених пунктів на вимогу Закону “Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії”. 

Парламентський комітет рекомендував надати нові назви сімом районам, 15 містам, 56 селищам та 263 селам. Серед таких населених пунктів є Южне на Одещині, що має стати Портом-Анненталь, Новомосковськ на Дніпропетровщині, що має стати Самаром, а також останнє недокомунізоване місто на Львівщині.

Йдеться про Червоноград, який до радянського перейменування мав назву Кристинопіль. Автори проєкту пропонують назвати його Шептицький. 

Постанову підтримали лише 208 депутатів, а після цього нардепи заблокували трибуну Ради. Згодом парламентарі пішли на погоджувальну раду щодо постанови, тож її можуть винести на повторне голосування. 

Нагадаємо, що торік на Львівщині голова ОТГ поскаржився в поліцію на знесення радянського пам’ятника. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter