На Львівщині голова ОТГ поскаржився в поліцію на знесення радянського пам’ятника

Дата: 08 Березня 2023
A+ A- Підписатися

На Львівщині голова Боринської громади Михайло Шкітак звернувся із заявою в поліцію через знесення постаменту на “Братській могилі радянських воїнів”, розміщеній у центрі Борині.

Про це повідомляє Zaxid.net.

Фото: Четверта студія

Знесення пам’ятника, який із травня 1975 року вважають об’єктом культурної спадщини, трапилося минулими вихідними. 

Займалася демонтажем громадська ініціатива “Локальна декомунізація” – її ще у 2014-му створили ветерани війни, щоб прибрати у Львові Монумент слави на Стрийській та зірки на Пагорбі Слави й Марсовому полі. За словами представниці ініціативи Анни Герич, на Львівщині досі є 177 радянських пам’ятників, яких від демонтажу захищає законодавство.

Зносили пам’ятник у Борині військові, які перебувають у короткочасній відпустці та на реабілітації після поранення. 

Скриншот відео

В ініціативі кажуть, що переселенка з Мелітополя Надія Дребот, яка тимчасово проживає в Боринській громаді, ще наприкінці січня зверталася до голови ЛОВА, районної ради та селищного голови з приводу знесення згаданого радянського пам’ятника та перепоховання радянських солдатів, яких там понад пів сотні.

У відкритих джерелах є інформація, що щонайменше 98 боринців брали участь у Другій світовій війні, а 36 з них загинули. Проте в братській могилі є члени НКВД, які переслідували повстанців УПА. 

Втім, як зазначають журналісти, на це Шкітак, посилаючись на закон, поінформував Дребот, що “перепоховання останків померлих здійснюється за рахунок коштів особи, яка ініціює перепоховання”. Ця норма міститься в статті 21 Закону “Про поховання та похоронну справу “.

У поліції Львівщини розповіли, що зареєстрували звернення голови громади й за цим фактом проводять перевірку.

Замість радянського пам’ятника в центрі Борині Надія Дребот пропонувала звести пам’ятник Героям України.

Нагадаємо, що в Україні з 2015 року виготовлення, поширення, а також публічне використання символіки комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, зокрема у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їхніх фрагментів стало протизаконним.

У межах декомунізації також перейменували майже тисячу українських міст та демонтували понад 2,5 тисячі пам’ятників, пов’язаних з радянським минулим. Утім, торік в Україні створили спеціальну Раду з дерусифікації та декомунізації, які, на думку посадовців, нині відбуваються з надвеликим завзяттям. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter