Рада дозволила обслуговувати позачергово людей з інвалідністю

Дата: 16 Липня 2021
A+ A- Підписатися

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт №4113, який дозволяє позачергово обслуговувати людей з інвалідністю. 

Про це повідомили на сайті парламенту. 

Фото: accesspress.org

Право на обслуговування без черги люди з інвалідністю матимуть у будь-яких касах, а також на підприємствах, в установах та організаціях усіх форм власності, що надають послуги населенню. 

Таке саме право матимуть і супровідники (не більш ніж одна особа) людей з інвалідністю першої групи або дітей. Пріоритет для проходження державного кордону, а також КПВВ на тимчасово окуповані території матимуть і люди з інвалідністю, які їдуть на лікування, а також люди з інвалідністю першої групи та діти з інвалідністю. Задля цього вони показуватимуть документи, що підтверджують цілі подорожі. 

Разом з ними без черги можуть пропускати людей, які їх супроводжують (не більш ніж двоє), а також близьких родичів: батьків, чоловіка або дружину та дітей.

У пунктах пропуску через держкордон для автомобільного сполучення та на КПВВ людям з інвалідністю віддаватимуть пріоритет, якщо вони проходять його пішки або на легковій автівці. В авто з людиною з інвалідністю зможуть перебувати лише супровідники та родичі.

Ухвалений документ ще має підписати президент. 

Нагадаємо, що, за даними ООН, кожна сьома людина у світі має ту чи іншу форму інвалідності. За даними Держстату, у 2021 році в Україні налічували 2,7 мільйона людей з інвалідністю, серед яких 163,9 тисячі – діти. 

За останні декілька років в Україні відбулися позитивні зміни, зокрема щодо впровадження безбар’єрного простору. Уже понад рік, наприклад, від власників культурно-видовищних та дозвіллєвих закладів вимагають враховувати кількість місць для людей на візках у своїх залах. 

Потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп мають враховувати й усі нові та реконструйовані заклади харчування. На українських роботодавців також поклали обов’язок облаштовувати інклюзивні робочі місця для людей з інвалідністю. Також тепер можна будувати пандуси без документів про право власності, як це було раніше.

Водночас, за словами фахівців, часто українці з інвалідністю не користуються навіть наявними пільгами від держави, зокрема через погану поінформованість.

Фотографія обкладинки: theconversation.com
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter