З листопада кінотеатри мають стати доступнішими для людей з інвалідністю: що зміниться

Дата: 13 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

З 1 листопада набудуть чинності нові Державні будівельні норми щодо доступності культурно-видовищних та дозвіллєвих закладів, які, зокрема, зобов’язують власників кінотеатрів проєктувати їх інклюзивними для людей з інвалідністю. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомив колишній заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

ПРО ДОСТУПНІСТЬ ♿️ І КІНОТЕАТРИ ТА ІНШІ ЗАКЛАДИ КУЛЬТУРИДоступні кінотеатри, концертні зали, музеї – це те, що в…

Gepostet von Lev Partskhaladze am Mittwoch, 13. November 2019

Нові правила зобов’язують врахувати кількість місць для осіб з інвалідністю на візках у залах для глядачів з розрахунку 1–1,5% загальної місткості, але не менш ніж два місця. Такі місця слід передбачати в першому або останньому рядах партеру або ложі й розміщувати на пласкій ділянці підлоги. Водночас з авансцени, окрім двох східців-сходів, необхідно передбачати пандус або вертикальний підйомник для осіб з інвалідністю і маломобільних груп населення, що ведуть до проходів у залі.

“Може так здаватися, що нібито за кордоном людей з інвалідністю більше, ніж у нас. Це не так. Просто в нас вони не можуть пересуватися вільно та без перешкод у тому просторі, який існує в Україні. А в Європі все створено для зручностей кожного. Ми маємо це змінювати!” – закликав Парцхаладзе. 

Колишній заступник міністра регіонального розвитку нагадав, що для будівництва та реконструкції будівель закладів культури з квітня поточного року варто враховувати вимоги нового ДБН щодо інклюзивності, в яких прописані обов’язкові параметри для забезпечення реальної доступності осіб з інвалідністю, починаючи від входу і парковки до місць у залі та інших публічних приміщень.

“Все це має бути доступним не лише для людей з інвалідністю, що пересуваються на візках, а й для людей з порушеннями зору та слуху”, – зазначив Парцхаладзе. 

Як відомо, з 1 квітня цього року набули чинності нові державні будівельні норми, які, зокрема, впроваджують обов’язкове створення безбар’єрного простору для всіх маломобільних груп населення в Україні. Про те, чого ще чекати від нових будівельних норм, читайте тут

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter