Кожна сьома людина у світі має ту чи іншу форму інвалідності – ООН

Дата: 03 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Міжнародний день осіб з інвалідністю відзначається у всьому світі щорічно 3 грудня відповідно до резолюції Генеральної асамблеї ООН від 14 жовтня 1992 року. Його мета – просування прав людей з інвалідністю у всіх сферах суспільного життя, а також привернення уваги широкої громадськості до проблем таких людей.

Як повідомляє Національна асамблея людей з інвалідністю, тема дня 2019 року – “Забезпечення активної участі осіб з інвалідністю в житті суспільства – реалізація Порядку денного в галузі сталого розвитку на період до 2030 року”.

Порядок денний до 2030 року спрямований на досягнення добробуту для всіх жителів планети. Особи з інвалідністю можуть зробити свій посильний внесок у вирішення цього завдання, включно з діяльністю у сфері пом’якшення наслідків стихійних лих, гуманітарних операцій та містобудування. Уряд, особи з інвалідністю, організації, що захищають їхні права, установи та приватний сектор можуть спільно допомогти в досягненні цілей у галузі сталого розвитку.

На сьогодні населення світу становить понад 7 мільярдів людей. Понад 1 мільярд людей, що відповідає 15% населення світу, мають ту чи іншу форму інвалідності, з них 80% живуть у країнах, що розвиваються.

Інвалідність видно не завжди. Інвалідність може набувати різних форм, включно з психосоціальною, інтелектуальною, фізичною чи сенсорною або їхньою комбінацією.

Як зазначають в асоціації, у всьому світі люди з інвалідністю часто стикаються з дискримінацією, експлуатацією та насильством. Крім того, вони регулярно стикаються з бар’єрами, які позбавляють їх повних прав у суспільстві. Це, зокрема, вади законодавчої бази, стигматизація, фізичні бар’єри та недоступність інформації (передусім, відсутність інформації в зручному для читання форматі, перекладу на жестову мову та відсутність опцій для людей з порушенням слуху).

Через ці перешкоди люди з інвалідністю можуть опинитися в ізоляції та бути позбавленими своїх прав.

За статистикою ООН, діти з інвалідністю майже вчетверо частіше зазнають насильства, ніж їхні здорові однолітки. А в дорослих, які, приміром, мають порушення психічного здоров’я, майже в чотири рази більше шансів стати жертвою насильства.

Фактори, які сприяють підвищенню ризику насильства щодо людей з інвалідністю, охоплюють стигму, дискримінацію і невігластво, а також відсутність соціальної підтримки для тих, хто піклується про них.

Координаторка громадської організації Fight For Right Юлія Сачук також закликала всіх замислитися, чи не порушують вони прав людей з інвалідністю і чи толерують тих, хто їх порушує.

“3 грудня, у День захисту прав людей з інвалідністю, просто подумайте:

Чи ок, коли в країні, де ви живете, майже 3 мільйони людей не можуть користуватися своїми правами вільно і безперешкодно?

Чи не порушуєте ви наших прав: чи є пандус до вашого офісу, чи доступний сайт вашого бізнесу, чи виступаєте на лекціях / тренінгах ви з перекладом на жестову мову? 

Чи толеруєте ви тих, хто порушує наші права? Чи ходите в недоступні ресторанчики? Працюєте на телеканалі чи в музеї, де немає перекладу на жестову мову?

Чи хвилює вас факт, що навіть Конституція держави обмежує права тисяч людей, забираючи в них правоздатність?

Чи долучаєтеся до змін? Щось конкретне зробили? Запропонували? Запитали у влади?

Ваші відповіді стануть простим тестом на інклюзивність і доказом того, чого ми, люди з інвалідністю, у 21-му столітті боремося за права”,написала правозахисниця на своїй фейсбук-сторінці.

Цифри і факти

Сьогодні у всьому світі проживає 7 мільярдів людей. Понад 1 мільярд людей має ту чи іншу форму інвалідності, а це кожен сьомий.

Понад 100 мільйонів осіб з інвалідністю – діти.

Діти з інвалідністю майже вчетверо частіше зазнають насильства, ніж здорові.

80% усіх людей з інвалідністю проживають у країнах, що розвиваються.

50% осіб з інвалідністю не можуть дозволити собі послуги в галузі охорони здоров’я.

180 країн ратифікували Конвенцію про права осіб з інвалідністю.

Сім завдань у галузі сталого розвитку ООН безпосередньо стосуються людей з інвалідністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter