Із квітня роботодавці муситимуть обладнати робочі місця для людей з інвалідністю

Дата: 29 Березня 2019
A+ A- Підписатися

З 1 квітня поточного року набувають чинності нові державні будівельні норми, в яких передбачено обов’язок роботодавців облаштовувати інклюзивні робочі місця для людей з інвалідністю.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе.

Зокрема, нові норми містять близько 100 якісних змін для обов’язкового створення доступного простору для всіх маломобільних груп. 

“У тому числі прописано обов’язкове влаштування частини робочих місць при проектуванні підприємств, установ і організацій доступними для людей з інвалідністю. Звичайно, що і будівлі цих закладів повинні також мати реальний безбар’єрний простір ззовні та всередині”, – зазначив чиновник. 

Наразі, за його словами, в Україні близько 3 мільйонів людей з інвалідністю, 80% з них – працездатні люди, які через недоступність громадського простору не можуть використати своє право на працю.

Нові робочі місця мають бути безпечні для здоров’я, раціонально організовані, розташовані не далі 50 метрів від туалетів, пристроїв питної води, розігріву та споживання їжі. Якщо робоче місце спеціально проектуватиметься для конкретної людини з інвалідністю, то воно повинно містити комплект меблів, обладнання та допоміжні пристрої, пристосовані для конкретного виду інвалідності. 

Площа одного робочого місця в офісних та адміністративних приміщеннях для особи з інвалідністю, яка пересувається на візку, – не менше 5,65 кв. м. Також повинні передбачатися та ідентифікуватися міжнародними символами доступності: 

  • доступні паркувальні місця та входи до будівель;
  • доступні ліфти та інші підйомні пристрої;
  • доступні зони безпеки та інші елементи доступності.

Інформування і сигналізація про небезпеку повинні мати візуальну, звукову і тактильну інформацію, позначення приміщень всередині будівель – дублюватися тактильними знаками та розміщуватися поряд з дверима з боку дверних ручок.

Як відомо, в Україні 1 квітня під час проектування громадських вбиралень обов’язково треба буде встановлювати сповивальні столики для немовлят. Цього також вимагають нові ДБН. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter